NOS Sport

Nederlandse waterpolosters naar kwartfinales EK na winst in eerste echte test

EK Waterpolo (vrouwen): bekijk hier de samenvatting Nederland - Hongarije

De Nederlandse waterpolosters hebben zaterdagavond de eerste serieuze test op het EK in Eindhoven goed doorstaan. Door met 14-11 te winnen van Hongarije heeft Oranje zich ook meteen geplaatst voor de kwartfinales.

Vrijdag begon het EK al goed voor Nederland toen de waterpolosters zeer ruim wisten te winnen van het matige Kroatië. Dat gebeurde zelfs zonder sterkhouders als Vivian Sevenich en Simone van de Kraats, zij werden aan de kant gehouden.

Tegen Hongarije, de nummer vier van de wereldranglijst, besloot bondscoach Evangelos Doudesis om de speelsters wel te gebruiken. Dat bleek ook wel nodig, want Hongarije vloog uit de startblokken.

Bekijk hier de reacties van Laura Aarts en Simone van de Kraats na Nederland-Hongarije:

Nederland liet zich niet gek maken en herstelde zich goed. Het eerste kwart werd uiteindelijk overtuigend gewonnen met 4-1. Daarna leek Iris Wolves de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien met de vijfde Oranje-treffer, maar Hongarije veranderde van tactiek. Er werd meer van afstand geschoten en dat had succes. Zo stond het bij rust 5-4.

Talent, ervaring en VAR helpen Oranje

De Hongaarse ploeg maakte het zo weer spannend, maar Nederland beschikt over talent en ervaring. De ploeg die afgelopen seizoen nog wereldkampioen werd kon terugvallen op het talent van Lieke Rogge en de ervaring die Simone van de Kraats en Sabrina van der Sloot inmiddels hebben opgedaan.

Sabrina van der Sloot in actie tegen Hongarije

Daarnaast hielp ook de VAR een klein handje: Maartje Keuning schoot bij een 11-9 stand op doel, maar haar inzet leek gekeerd te worden.

Hongarije maakte vervolgens de 11-10, tot de VAR ingreep. Het schot van Keuning bleek toch over de doellijn en daardoor werd het 12-9, in plaats van 11-10. Een klein gelukje.

Omdat keepster Laura Aarts daarna haar doel redelijk schoon hield werd de wedstrijd uiteindelijk toch nog overtuigend gewonnen.

Door de overwinning heeft Nederland zich nu geplaatst voor de kwartfinale. Die wedstrijd wordt op dinsdag gespeeld, de tegenstander is nog niet bekend. Zondag speelt de ploeg van Doudesis de laatste poulewedstrijd tegen Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl