NOS NieuwsAangepast

Door roddelen matties op de werkvloer

Psst, wist jij dat Hans van communicatie.. We doen het allemaal, roddelen op het werk. Geroddel in een bedrijf is niet per se negatief, want roddelen met collega's zorgt voor een betere band met elkaar en soms zelfs tot vriendschappen. Dat blijkt uit onderzoek van sociologe Lea Ellwardt, die deze week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ellwardt onderzocht de sociale relaties tussen werknemers die roddelen en werknemers over wie wordt geroddeld. Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers die roddelen, na verloop van tijd vaak met elkaar bevriend zijn. Roddelen is vermakelijk en kan de tijd doden. Mensen die heel actief roddelen, worden daar echter niet populairder van. Integendeel; zodra iemand met veel verschillende mensen roddelt, wordt het vertrouwen in die persoon minder.

Positieve en negatieve roddels

Als je een negatieve roddel kwijt wil, is een vertrouwensband nodig. Mensen die positief willen roddelen, zijn daarin minder selectief. Ook zijn gesprekken over iemand die er op dat moment niet is, vaker negatief dan positief. Volgens Ellwardt wordt over iemand met veel vrienden niet per se positiever gepraat. Daarnaast worden mensen die vaak het onderwerp zijn van negatieve gesprekken, vaker genoemd.

Bazen

In het geval van leidinggevenden praten medewerkers vooral negatief over hun baas als ze geen vertrouwen in hem hebben. Maar aan de andere kant, wordt over een baas die wel wordt vertrouwd, niet per se positief gesproken. Ellwardt laat weten dat "als alles goed gaat, is dat niet sensationeel genoeg en wordt het dus niet besproken".

Interesse

Het betekent niet dat als er op de werkvloer niet geroddeld wordt, dat dat een goede werksfeer oplevert. "Mensen die veel over elkaar praten, hebben een bepaalde interesse in elkaar", laat Ellwardt weten. "Doen ze dat helemaal niet, dan vinden ze elkaar misschien niet interessant." Wel geeft aanhoudende, negatieve geroddel aan dat er iets mis is in het bedrijf.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl