Khalid Kasem
NOS NieuwsAangepast

Khalid Kasem legt werk als presentator neer na beschuldiging van omkoping

Talkshowpresentator Khalid Kasem legt zijn werkzaamheden bij omroep BNNVARA voorlopig neer na beschuldigingen van omkoping. Dat bevestigt de omroep na berichtgeving van het AD. De presentator van Khalid & Sophie, die voorheen als advocaat werkte, zou in 2019 aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries hebben toegegeven dat hij dat jaar een ambtenaar had omgekocht, meldt het AD.

Het AD citeert uit vier geluidsopnames van vertrouwelijke gesprekken hierover, die volgens de krant waarschijnlijk zijn gemaakt door de in 2021 vermoorde Peter R. de Vries. De krant zegt de opnames te hebben gekregen van bronnen die zichzelf De Drie Musketiers noemen. Hoewel de opnames mogelijk onrechtmatig zijn verkregen, heeft de hoofdredactie van het AD besloten om de inhoud te publiceren vanwege het grote maatschappelijke belang ervan.

Kasem ontkent de beschuldiging tegenover de krant. Volgens hem kan de conclusie dat hij een ambtenaar heeft omgekocht niet getrokken worden "uit enige geluidsopname". "Ik begrijp wel dat de suggestie wordt gewekt en dat dit vragen oproept", citeert de krant hem. Kasem zegt dat hij contact heeft opgenomen met de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, om tekst en uitleg te geven.

Een verklaring voor wat op de opnames te horen zou zijn, heeft hij niet. Wel zegt hij dat hij "op ongepaste wijze" heeft geprobeerd om een hoge openstaande rekening deels betaald te krijgen. "Meer dan dat is het niet. Dat is echter niet zoals het hoort, het was nogal een stomme actie en die bracht mij flink in verlegenheid."

BNNVARA: integriteit essentieel

BNNVARA zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de zaak en noemt de beschuldiging ernstig. "Voor BNNVARA en haar makers is integriteit essentieel. De beschuldigingen raken deze integriteit en zullen derhalve grondig moeten worden uitgezocht. In afwachting daarvan heeft ­Khalid in goed overleg met BNNVARA besloten dat hij zijn werkzaamheden voor BNNVARA voor nu neerlegt."

Khalid & Sophie had op 22 december de laatste aflevering van het seizoen. Het programma begint weer op 29 januari. BNNVARA kan voorlopig nog niets zeggen over de samenstelling van het presentatieteam tegen die tijd.

De beschuldiging van omkoping kwam bij De Vries terecht via ene Hans, zoals hij door het AD wordt genoemd, die met De Vries sprak over Kasem. "Hij heeft de boel belazerd", zou Hans, een cliënt van het advocatenkantoor, De Vries op het hart hebben gedrukt. De misdaadverslaggever was toen nog kantoordirecteur bij het kantoor van zijn zoon Royce en Kasem. De Vries zou het gesprek met Hans hebben opgenomen.

Deze Hans is volgens de krant op dat moment sinds kort weer op vrije voeten en vertelt De Vries over de laatste periode van zijn gevangenisstraf. Kasem zou Hans hebben aangeboden om een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen om te kopen. Kasem zou hebben voorgesteld om voor 8000 euro te regelen dat Hans eerder vrijkomt, volgens de versie van Hans.

Uit de geluidsopnames blijkt volgens het AD ook dat Hans twee enveloppen heeft gegeven aan Kasem, eentje van 5000 euro en eentje van 3000 euro. Of dat geld een ambtenaar heeft bereikt, vertelt het verhaal niet. Hans zou denken dat Kasem het geld in eigen zak heeft gestoken.

Volgens Hans heeft Kasem aan meerdere cliënten zo'n aanbod gedaan, schrijft de krant op basis van de opnames. Aan ene Karel, zoals het AD hem noemt, zou Kasem een bedrag van 10.000 euro hebben gevraagd. In tegenstelling tot Hans zou Karel niet zijn ingegaan op het aanbod.

Buikpijn

Het AD heeft ook een geluidsopname met Kasem zelf. Daarin confronteert De Vries hem met het verhaal van Hans. Hij vertelt hem dat "Royce en ik hier een beetje buikpijn van hebben" en zegt dat hij mogelijk chantabel is geworden door deze gang van zaken. Kasem zou de beschuldiging niet ontkennen en zeggen dat hij er ook pijn in zijn buik van heeft. "Ik kan die geest niet meer in de fles krijgen."

Bij weer een andere opname is ook Royce de Vries aanwezig. Kasem zou uitleggen dat hij denkt dat Hans onder een openstaande rekening bij het kantoor uit wil en daarom kwaad over hem spreekt. De Vries houdt hem voor dat er wat hem betreft twee varianten zijn van het verhaal: óf Kasem heeft iemand omgekocht óf hij heeft Hans "een poot uitgedraaid".

Later in het gesprek zou Kasem zich nog eens verdedigen en zeggen dat bij een eerdere werkgever omkoping van ambtenaren aan de orde van de dag is. "Niet om het goed te praten", zou Kasem hebben gezegd, maar daar "deden we niet anders dan dit soort trucs".

Het desbetreffende kantoor ontkent die praktijken met klem. "Ik benadruk dat dergelijk gedrag bij ons ook nimmer zou zijn getolereerd en tot ontslag op staande voet met melding aan de deken had geleid."

Peter R. de Vries zou uiteindelijk hebben voorgesteld om het dossier van Hans te sluiten en hem als cliënt buiten de deur te zetten. Hans is volgens De Vries 'een hete aardappel' geworden. "Misschien moeten we die gewoon laten vallen en onder de grond stampen", citeert het AD uit de opnames. Hij benadrukt dat Kasem een grote fout heeft gemaakt, maar zegt dat hij en zijn zoon met Kasem door willen.

Wel is De Vries zich ervan bewust dat het verhaal ooit naar buiten kan komen. Hij stelt voor dat als dat gebeurt de kwestie te ontkennen en te zeggen dat ze afstand hebben gedaan van Hans omdat hij zijn rekeningen niet meer kon betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl