De Zeehavenpolitie verspreidt deze foto
NOS NieuwsAangepast

19 uithalers uit container Rotterdam gehaald, voor het eerst ook vrouw gepakt

Medewerkers van de zeehavenpolitie en douane hebben in Rotterdam negentien drugsuithalers uit een container gehaald. Zes van hen zijn minderjarig en voor het eerst is ook een vrouwelijke uithaler aangehouden.

De jongste verdachte is 14. Ook twee dagen geleden werd een 14-jarige vermoedelijke uithaler opgepakt.

De zeehavenpolitie zegt dat de verdachten zijn aangehouden in een 'Trojaanse container'. Daarmee wordt een container zonder lading bedoeld waarin uithalers zich het haventerrein op laten brengen, zodat ze eenmaal binnen drugs uit andere containers kunnen halen.

Zes van de betrapte uithalers hebben de Belgische nationaliteit. Ook is een vrachtwagenchauffeur uit Bosnië opgepakt.

Hardnekkig

Jongeren die gesmokkelde drugs uit containers halen in de haven van Rotterdam zijn een hardnekkig probleem. Cijfers over het afgelopen jaar zijn er nog niet, maar naar verwachting zijn het er veel meer dan in 2022, toen er 251 uithalers werden betrapt. Volgens het Openbaar Ministerie zijn het vooral jongeren uit kwetsbare gezinnen.

'Trojaanse containers', ook wel 'hotelcontainers' genoemd, worden vaker gebruikt. De jongeren zitten daar soms dagenlang in, met slaapzakken, een chemisch toilet en een tas vol eten. Eenmaal op het haventerrein breken ze uit hun containers en halen ze de gesmokkelde drugs uit andere containers, uit het zicht van de bewakingscamera's die veel vaker zijn gericht op de hekken aan de buitenrand van het terrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl