NOS Nieuws

Boeren proberen veerboot met Duitse minister aan boord te bestormen

Een groep boeren heeft in Noord-Duitsland geprobeerd een veerboot te bestormen. Aan boord zat Robert Habeck, de Duitse vicekanselier namens de Groenen en minister van Economische Zaken.

Habeck was volgens Duitse media op de terugweg van een vakantie op het Waddeneiland Hooge. In de haven van Schlüttsiel werd de veerboot opgewacht door ongeveer honderd boeren. Zij wilden met de minister in gesprek over de afschaffing van subsidies, waar in Duitsland al enige tijd tegen wordt geprotesteerd.

Dat gesprek kwam er niet, waarna werd besloten de boot terug te laten keren naar het eiland. Volgens een woordvoerder van Habeck werd nog wel aangeboden om met een delegatie van de boeren in gesprek te gaan, maar dat werd niet geaccepteerd.

Toen de boot vertrok bestormden zo'n dertig boeren de brug naar de veerboot. Agenten konden de groep tegenhouden. Niemand raakte gewond. Wel heeft de politie pepperspray gebruikt om de boeren op afstand te houden.

De bestorming is op deze beelden te zien:

Duitse boeren bestormen veerboot met minister

Een woordvoerder van de Duitse regering noemt de actie van boeren beschamend en "in strijd met de regels van een democratische samenleving". Annalena Baerbock, partijgenoot van Habeck en minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat er een grens is overschreden.

De boeren zijn boos op de regering vanwege plannen om bepaalde subsidies af te schaffen. Dit leidde eerder al tot protesten in onder meer Berlijn.

Gisteren besloot de coalitie in Duitsland een deel van de plannen uit te stellen, maar dat is voor de boeren niet genoeg. Voor volgende week zijn opnieuw protesten aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl