Françoise Bornet in Parijs in 2005, met de foto
NOS NieuwsAangepast

Vrouw van wereldberoemde kusfoto in Parijs is overleden

Ze staat op posters en kaarten en hangt in menig huiskamer: een piepjonge Françoise Bornet, kussend in de stad van de liefde. Bornet overleed eerste kerstdag op 93-jarige leeftijd. Ze stond haar hele leven bekend om de zwart-witfoto, die in de jaren 80 een groot commercieel succes werd.

De foto De kus bij het stadhuis werd in 1950 gemaakt door de Franse fotograaf Robert Doisneau. Hij liep door de stad om foto's te maken voor het Amerikaanse blad Life, voor een themanummer over de liefde in Parijs. Het verliefde stel, Bornet en haar vriend Jacques Carteaud, werd op de gevoelige plaat vastgelegd. De foto verscheen in het tijdschrift en verder keek niemand er meer naar.

In scène gezet

De foto bleef jaren in het archief liggen, tot de jaren 80. Een slimme handelaar merkte de plaat van het zoenende stel op en zette hem op kaarten en posters. Volgens de BBC doken er daarna stellen op die beweerden het koppel op de foto te zijn, of ze wilden betaald krijgen omdat ze zogenaamd als voorbijganger te zien waren.

Bornet en haar vriend kussend in Parijs, 1950

Lang bleef onduidelijk wie de geliefden op de foto waren, totdat Bornet in de jaren 80 zelf naar voren trad. Daarmee verdween ook de romantiek achter het verhaal, omdat de foto helemaal niet spontaan bleek te zijn gemaakt. De fotograaf had Bornet en haar vriend Carteaud gevraagd een aantal poses aan te nemen en daarvoor hadden ze een kleine vergoeding gekregen.

Om haar verhaal kracht bij te zetten, liet Bornet een kopie van de foto zien, ondertekend door de fotograaf zelf. Die verkocht ze in 2005 voor 150.000 euro op een veiling.

Het koppel dat zo gelukkig leek op het plaatje, kende trouwens geen lang liefdesverhaal. Kort nadat de foto werd genomen gingen ze uit elkaar. Jacques Carteaud overleed in 2006.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl