NOS Voetbal

PSV-coach Bosz heeft weinig te klagen, maar weet: 'We hebben nog niks'

Bosz: 'PSV moet niet net zo goed, maar beter zijn dan in eerste seizoenshelft'

Koploper in de eredivisie met zestien zeges in zestien wedstrijden en een doelsaldo van +50, een plek in de achtste finales van de Champions League: PSV-trainer Peter Bosz heeft momenteel weinig te klagen.

En dan is hij met zijn ploeg ook nog op trainingskamp in Andalusië, in kustplaats Estepona, waar het met 18 graden Celsius prima vertoeven is. "Het kunnen nog vier mooie maanden worden", aldus een tevreden Bosz.

Veel clubs proberen tijdens de winterstop zaken te verbeteren, de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen en eventuele nieuwe spelers in te passen. Maar bij PSV - de laatste competitiewedstrijd bij AZ werd met 4-0 gewonnen - lijkt dat allemaal niet nodig.

Bosz is uiteraard realistisch: "We hebben nog helemaal niks. Dus we zullen aan de bak moeten."

Wat is dan het devies van de Eindhovenaren voor de tweede seizoenshelft? "We houden vast aan onze manier van werken en we proberen de jongens door onze manier van spelen houvast te geven."

"We moeten zorgen dat we niet net zo goed zijn als in de eerste seizoenshelft, want tegenstanders worden beter. Dus we moeten ons ook weer ontwikkelen en beter worden. En dat is best moeilijk. Intensiteit, dus hard werken, dat hoort bij ons voetbal. Dat moeten we blijven doen."

Intensiteit

Intensiteit, dat is vaak het toverwoord van moderne trainers en zeker het handelsmerk van Bosz. "Met intensiteit en wedstrijdtempo moeten we beter zijn dan de tegenstander", aldus de PSV-coach.

"Alles moet in zo'n hoog mogelijke intensiteit: de sprint naar voren toe, maar ook terug, het baltempo hooghouden, snel de ingooi nemen, de bal niet twee keer, maar één keer raken, mensen overslaan... zo wordt het tempo in de wedstrijd hoger. In het algemeen zijn wij de betere ploeg ten opzichte van de tegenstander en die wil je geen rust geven."

Tot nu toe gaat alles voortvarend bij de koploper. De enige echt grote tegenslag was de 4-0 nederlaag in de eerste Champions League-wedstrijd op bezoek bij Arsenal. Maar daarvan leer je dan ook weer, vertelt Bosz.

"We speelden helemaal niet slecht, maar verloren kansloos. Dat was voor ons een heel interessante wedstrijd, die we goed hebben geanalyseerd om er ons voordeel mee te doen. Ik heb na die wedstrijd ook gezien dat we in een aantal zaken beter zijn geworden."

"Uiteindelijk is er altijd wel ergens een tegenslag, bij elke sporter. Hoe je daarmee omgaat, dat is belangrijk, zeker in het voetbal."

Niemand laten gaan

PSV speelt komend weekeinde twee oefenwedstrijden in Spanje, tegen Heracles en tegen Hamburger SV. Een week later wordt de competitie hervat met een wedstrijd tegen de enige eredivisieclub die dit seizoen nog niet van PSV verloor: Excelsior.

Als het aan Bosz ligt, doet PSV dat met dezelfde spelers als voor de winterstop. "Ik heb met de clubleiding gesproken en we willen in principe niemand laten gaan. Of iedereen ook wil blijven? Dat hoop ik, zodat we samen resultaten kunnen halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl