Youcef Atal komt aan bij de rechtbank in Nice
NOS Voetbal

Nice-voetballer krijgt acht maanden voorwaardelijk cel wegens 'aanzetten tot haat'

OGC Nice-voetballer Youcef Atal (27) is in Frankrijk veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf voor aanzetten tot haat. De Algerijnse verdediger plaatste in oktober op zijn Instagram-account een video over het conflict tussen Israël en Gaza die volgens de rechtbank antisemitisme bevatte.

De rechtbank oordeelde dat Atal ook een boete van 45.000 euro moet betalen. Eerder schorste zijn voetbalclub Nice de Algerijns-international al voor onbepaalde tijd en schorste de Franse voetbalcompetitie hem voor zeven wedstrijden.

Atal verwijderde de video kort na het plaatsen en bood zijn excuses aan. Atal zei destijds op zijn sociale media dat hij "nooit een boodschap van haat zou steunen." Toch opende de openbaar aanklager een onderzoek naar de voetballer op verdenking van het "verheerlijken van terrorisme".

Youcef Atal in actie voor OGC Nice

In de rechtbank bood Atal bij de uitspraak nogmaals zijn excuses aan en zei hij dat hij de geposte video van 35 seconden niet volledig had bekeken. Een argument dat de rechter niet kon overtuigen. Atal hoeft niet de gevangenis in, dat zou pas het geval zijn als hij nogmaals de fout in gaat.

Voor OGC Nice heeft Atal niet meer gespeeld sinds de post, maar voor Algerije kwam de verdediger wel drie keer uit. Atal is ook geselecteerd voor de Afrika Cup, waar Algerije op 13 januari aan begint met het groepsduel met Ivoorkust.

El Ghazi en Mazraoui

Naast Atal kwamen eerder ook Anwar El Ghazi (FSV Mainz 05) en Noussair Mazraoui (Bayern München) in de problemen nadat ze op Instagram berichten over de oorlog tussen Israël en Hamas hadden geplaatst.

Mazraoui werd bij de selectie gehouden van Bayern nadat hij uitleg had gegeven, maar de Duitse club Mainz ontsloeg El Ghazi na aanhoudende onenigheid. Tussen de speler en de club kwam het tot een rechtszaak die diende op 20 december. De uitspraak moet nog komen.

Het Duitse Openbaar Ministerie meldde een maand geleden dat het onderzoek doet naar El Ghazi vanwege een "serieuze verdenking van het verstoren van de publieke orde door het goedkeuren van misdaden in combinatie met het aanzetten tot haat en het verspreiden daarvan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl