NOS Nieuws

Wekdienst 4/1: Piek in hoogwater bij Maastricht • Populairste babynamen 2023 bekend

Goedemorgen! Vandaag wordt de piek in hoogwater in de Maas bij Maastricht verwacht. Daarnaast worden de populairste babynamen bekendgemaakt.

Eerst het weer: Het is bewolkt en er vallen buien. Vanochtend blijft het in het noorden echter veelal droog en vanmiddag heeft het zuiden het droge weer. Het wordt 5 graden in Groningen tot 9 in Zeeland.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier lees je waar aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • Volgens de huidige metingen van Rijkswaterstaat wordt de hoogste stand in de Maas bij Maastricht deze ochtend om 10.00 uur verwacht. Op verschillende plekken in het land worden extra maatregelen genomen tegen hoogwater.
  • Wat waren de populairste babynamen van 2023? De Sociale Verzekeringsbank maakt straks de namen bekend. In 2022 stond Noah bovenaan als populairste jongensnaam, terwijl Emma de meest gekozen meisjesnaam was.

Wat heb je gemist?

Een Amerikaanse rechtbank heeft documenten vrijgegeven waarin de namen staan van mensen die banden hadden met de overleden zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Daarin worden ook oud-president Bill Clinton en de Britse prins Andrew genoemd.

In totaal zijn er 943 pagina's aan documenten vrijgegeven. Daarin zijn onder meer verhoren te lezen met getuigen. Namen van slachtoffers of vermeende slachtoffers zijn zwartgelakt, maar de namen van de meeste mensen die genoemd worden zijn wel leesbaar.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het oude Woudagemaal in Lemmer werkt nog steeds. Afgelopen maanden en ook nu weer is het stoomgemaal hard nodig om het boezemwater uit Friesland te lozen in het IJsselmeer.

Bekijk hier hoe dat gaat:

Stoomgemaal Lemmer is ruim 100 jaar oud, maar nog hard nodig tegen hoogwater

Een fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl