Dick Schreuder
NOS Voetbal

Schreuder al snel succesvol bij Castellón: 'Ze dachten: die trainer is loco'

Storm Henk? Het zegt Dick Schreuder niet zo veel. "Nee, haha. Kijk: ik zit hier in het zonnetje."

De Spaanse zon welteverstaan. Niet omdat de voetbaltrainer daar met zijn Nederlandse club is neergestreken voor een trainingskamp. Nee, hij staat sinds de zomer van 2023 onder contract van CD Castellón, dat uitkomt op het derde niveau van Spanje.

Schreuder, wiens broers Alfred en Bart ook voetbaltrainer zijn, nam even onverwacht als plots afscheid van PEC Zwolle, dat hij nota bene net weer terug in de eredivisie had weten te loodsen. Aanvankelijk liet hij de reden van zijn vertrek in het midden. Veel meer dan "ik heb veel clubs afgezegd. Voor de kans die me nu is aangeboden, wil ik echter gaan" gaf hij niet prijs. Maar het bleek dus te gaan om de club in de regio Valencia.

De eigenaar van Castellón, dat in het seizoen 1990/1991 voor het laatst op het hoogste niveau in Spanje van de partij was, had hem al eerder gepolst. "Ik dacht toen: derde divisie, daar zit ik nu effe niet op te wachten. Ik zat in de flow van met PEC promoveren en wilde door. Ik heb het toen naast mij neergelegd."

Schreuder: 'Ik begrijp Bob, de eigenaar van de club, heel erg goed'

Maar toen 'Bob' het later nogmaals probeerde, had die alsnog beet. En toen ging het zelfs heel snel: in plaats dat Schreuder met de Zwollenaren de eredivisie inging, reisde hij naar Spanje om daar aan de slag te gaan. Bob, ofwel eigenaar Haralabos Voulgaris, had hem weten te overtuigen.

Formules

"Bob is in mijn ogen een heel bijzondere en hardwerkende man", vertelt Schreuder over de sportliefhebber die sinds anderhalf jaar de touwtjes in handen heeft bij Castellón. "Ik voelde meteen een klik met hem. Hij werkt met bepaalde formules, met data. Dat heeft hij schijnbaar in het gokken gedaan, maar ook in het basketbal. Hij heeft daar een eigen visie op."

Het fijne weet de 52-jarige Barnevelder er ook niet van, maar het is in ieder geval wel de manier waarop miljonair Voulgaris spelers aantrekt - "Maar wij kunnen heel erg meedenken daarin"- en zo is de in Canada geboren zoon van Griekse ouders ook bij de succesvolle coach van PEC uitgekomen.

"Dat heeft ook te maken met nummers", weet Schreuder. "Om het simpel te houden: hoeveel wedstrijden heeft hij gewonnen, hoe vaak komt zijn ploeg in de zestienmeter, hoeveel kansen worden er gecreëerd? Er zit een heel pakket achter."

Het doel is om met Castellón over niet al te lange tijd in La Liga terecht te komen. Voulgaris heeft daartoe een zesjarenplan uitgestippeld en in dat langetermijndenken past het contract voor maar liefst vier jaar dat Schreuder voorgelegd kreeg. "Ja, dat zegt wel wat. Tot nu toe hebben we heel veel plezier met elkaar."

De ontwikkeling van de ploeg wordt in Castellón de la Plana en omstreken als sensationeel ervaren. De manier van spelen oogst veel lof: aanvallend, naar voren, veel druk zetten, veel kansen creëren.

"Wij spelen met heel veel risico. Hier in Spanje zijn ze heel erg gewend om safe te spelen. Het is leuk als je 600 passes naar elkaar speelt, maar als de bal alleen maar op je eigen helft is... Dat vind ik sloom. Wij hebben geprobeerd dat eruit te halen."

Schreuder: '600 passes is leuk, maar op eigen helft is dat sloom'

Daar was wel een cultuuromslag voor nodig, niet alleen op het veld maar zeker ook daarbuiten. "Alle spelers worden ook individueel begeleid. Van videobeelden elke dag tot aan krachttrainingsprogramma's. Daar moesten ze heel erg aan wennen. Maar nu vinden ze het heerlijk, want ze voelen zichzelf lekker en ook beter worden. Ik weet ook vaak van spelers hoe het privé met ze gaat."

Verrassing

Die werkwijze heeft razendsnel z'n vruchten afgeworpen. Tot Schreuders eigen verrassing. Castellon draait nu al bovenin mee en zou zomaar het kampioenschap kunnen pakken. "Die kans is er zeker. Ik ben echt onder de indruk van het niveau. Dit had ik vooraf niet verwacht, omdat we aan iets nieuws zijn begonnen. Maar dit is wel wat we willen."

"Toen we hier kwamen, hebben we alles van Zwolle laten zien, één keer, en we zeiden: zo willen wij gaan spelen. Ik zag aan de spelers - en ook de Spaanse staf - dat ze dachten: die trainer is loco. Maar het is gewoon gebeurd. En ze vinden het mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl