Ter illustratie
NOS Nieuws

Voor 105 miljoen euro aan vuurwerk gekocht, iets minder dan vorig jaar

Nederlanders hebben dit jaar voor zo'n 105 miljoen euro aan vuurwerk aangeschaft in eigen land, schat de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Dat is iets minder dan vorig jaar, toen een recordomzet van 110 miljoen euro werd behaald.

De afgelopen drie dagen mocht er in ruim 900 winkels vuurwerk worden verkocht worden. Oudejaarsdag is dit jaar geen verkoopdag omdat het op een zondag valt.

Volgens de belangenvereniging is er iets minder aan zogenoemd F1-vuurwerk verkocht. Dit is de lichtste categorie vuurwerk, zoals sterretjes, knalerwten en kleine fonteintjes, die het gehele jaar mogen worden afgestoken. De verkoop van het vuurwerk in de categorie F2 (onder meer cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes) is gelijk gebleven.

Vuurwerk kopen in Duitsland

BPN verwacht desondanks dat er dit jaar meer vuurwerk de lucht in gaat dan vorig jaar. Dat komt met name omdat er naar schatting voor 10 miljoen euro extra aan vuurwerk is gekocht in Duitsland. Volgens de belangenvereniging is dat meer dan ooit.

Eerder deze week maakten we deze reportage over 'Feuerwerkstouristen':

Nederlanders in Duitsland in de rij voor vuurwerk: 'Heb geen weegschaal bij me'

Eerder werd bekend dat de politie dit jaar veel minder illegaal vuurwerk in beslag heeft genomen dan anders. Dat komt vooral doordat er geen megavangsten zijn gedaan, zoals in de afgelopen jaren.

In totaal nam de politie dit jaar ruim 60.000 kilo vuurwerk in beslag in Nederland. In 2022 was dat 110.000 kilo en het jaar ervoor zelfs 205.000 kilo.

Het vuurwerk mag alleen worden afgestoken op oudejaarsavond en -nacht, tussen 18.00 en 02.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl