Organisator en tv-presentatrice Nastya Ivleeva (r) op het 'bijna naakt' feest
NOS NieuwsAangepast

'Bijna naakt'-feest in oorlogstijd bezorgt Russische sterren kritiek en straffen

Een groot feest in Moskou met als thema 'bijna naakt' heeft tot grote verontwaardiging geleid bij verschillende Russische politici en voorstanders van de oorlog in Oekraïne. Prominente gasten bieden nu publiekelijk excuses aan.

Het feest vond plaats op 21 december in een nachtclub in de Russische hoofdstad Moskou. De populaire actrice, presentatrice en influencer Anastasia Ivlejeva organiseerde het. Meerdere Russische beroemdheden woonden het feest schaars gekleed bij. Zo verschenen er gasten in lingerie of een doorzichtige jurk. De Russische rapper Nikolaj Vasiljev droeg alleen een sok, die zijn geslachtsdeel bedekte.

Beelden van het feest gingen al snel rond op sociale media:

'Naaktfeest' met Russische sterren in Moskou: 'Gestoord'

Hierna kregen de gasten kritiek van aanhangers van de oorlog en de regering van president Poetin. Het feest domineert al dagen het nieuws in Rusland.

"Er is een oorlog gaande, maar deze beesten organiseren gewoon zoiets", reageerde de bekende televisiepresentator Vladimir Solovjov. "Ze geven niets om wat er aan de hand is."

Twee dagen na het beruchte feest werd rapper Vasiljev gearresteerd. De rechter veroordeelde hem tot vijftien dagen cel omdat hij 'homopropaganda' zou hebben verspreid. In Rusland zijn de afgelopen jaren steeds strengere anti-homowetten ingevoerd.

Publiekelijke excuses

Kort na alle ophef begonnen beroemdheden openlijk hun excuses aan te bieden. Zo smeekte de populaire popartiest Filipp Kirkorov het land om vergiffenis. "Er zijn momenten in je leven dat je de verkeerde deur binnenloopt. In deze moeilijke tijden kan en mag iemand met mijn statuur niet zo onverantwoordelijk zijn."

De bekende presentatrice Ksenia Sobtsjak verklaarde na afloop dat ze besefte dat het bijwonen van zo'n feest ongepast is in een tijd waarin Russische troepen in Oekraïne vechten. "Ik bied dan ook mijn excuses aan." Organisator Ivlejeva riskeert nu een gevangenisstraf, ondanks twee video's waarin ze haar excuses aanbiedt.

De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar het feest. Zeker twintig gasten worden aangeklaagd. Er hangt hen een boete van 10 miljoen euro (1 miljard roebel) boven het hoofd; dat bedrag dienen zij te betalen aan een pro-oorlogsorganisatie.

Ook krijgen de beroemdheden geen zendtijd meer op de Russische staatstelevisie. Daarnaast zijn de concerten van veel artiesten die aanwezig waren geschrapt en zijn sponsorcontracten van beroemdheden beëindigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl