NOS SportAangepast

Van Gerwen overklast Veenstra op WK, ook toptalent Littler (16) en Smith door

In de jacht op zijn vierde wereldtitel is Michael van Gerwen bij de WK darts in Londen probleemloos doorgestoten naar de vierde ronde. In een Nederlands onderonsje was hij een paar maatjes te groot voor Richard Veenstra: 4-0.

Eerder op de avond bereikte ook toptalent Luke Littler de achtste finales op het WK in Londen. De 16-jarige Engelsman speelt daarin mogelijk tegen Raymond van Barneveld. Titelverdediger Michael Smith is ook door.

Van Gerwen juicht, in de achtergrond baalt Veenstra

Veenstra had bij zijn WK-debuut nog geen set verloren, maar met Van Gerwen trof de 42-jarige darter uit het Overijsselse dorp Ossenzijl een tegenstander van een heel ander kaliber.

De 34-jarige Brabander gooide gemiddeld met drie pijlen 101,39, terwijl Veenstra niet verder kwam dan 86,2 gemiddeld. Van Gerwen kwam in geen enkele set in de problemen en gooide de partij met een fraaie finish van 130 in stijl uit.

"Na de Kerst wil je altijd kijken waar je staat. Ik stond goed te spelen en voel me lekker", stelde Van Gerwen tevreden vast.

'Van Gerwen verdient wereldtitel'

Veenstra moest toegeven dat Van Gerwen simpelweg te goed was: "Alle credits naar Michael. Ik hoop voor hem dat hij wereldkampioen wordt, dat verdient hij. Maar het zal niet zo makkelijk zijn met Luke Humphries en Michael Smith in zijn nek."

Van Gerwen neemt het vrijdag in de achtste finales op tegen Stephen Bunting, die op donderdag de Duitser Florian Hempel versloeg (4-0). Van Gerwen verloor in februari al wel een keer van hem. In november wist Van Gerwen met moeite van de Engelsman te winnen.

"Als je het WK wil winnen, moet je iedereen verslaan die op je pad komt", zei Van Gerwen na afloop van zijn wedstrijd.

Van Gerwen pakte de wereldtitel eerder in 2014, 2017 en 2019. Vorig jaar verloor 'Mighty Mike' de finale van Michael Smith. De Engelse nummer één van de wereld bereikte moeizaam de achtste finales.

Tegen de Letse underdog Madars Razma verloor Smith de eerste set. Ook in de andere sets had de titelverdediger de nodige moeite, maar hij trok de partij uiteindelijk met 4-1 naar zich toe.

Jetlag

Eerder op de avond was toptalent Littler met 4-1 veel te sterk voor de 34-jarige Canadees Matt Campbell. De 16-jarige Littler, de wereldkampioen bij de jeugd, werd eerder dit WK al de jongste speler die een WK-wedstrijd won en is nu logischerwijs ook de jongste speler ooit in de vierde ronde.

Misschien speelde een jetlag Campbell parten, hij vloog voor Kerstmis op en neer naar Canada. De nummer 57 van de wereld begon matig aan de partij en verloor de eerste twee sets binnen enkele minuten met 3-0.

Luke Littler

Pas in de derde set pakte Campbell zijn eerste games, maar Littler kwam terug van een 0-2 achterstand: 3-2. In de slotfase speelde Littler wat moeizamer. Nadat het talent zijn eerste matchdart had gemist, pakte Campbell zowaar een set. In de vijfde set maakte Littler het karwei wel af.

De 56-jarige Van Barneveld zei eerder dit WK al dat Littler in staat is om het toernooi te winnen. De tiener maakte in zijn eersterondepartij tegen Christian Kist grote indruk door gemiddeld 106,12 met drie pijlen te gooien; een record voor een debutant.

Van Barneveld gooit vrijdag

'Barney' moet vrijdag eerst nog van de Welshman Jim Williams winnen om zich te plaatsen voor de achtste finale tegen het talent. De Hagenaar werd wereldkampioen bij de PDC in 2007, het geboortejaar van Littler.

Berry van Peer is de vierde Nederlander die de laatste 32 van het WK heeft gehaald. Hij speelt vrijdag tegen de als tiende geplaatste Australiër Damon Heta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl