NOS WielrennenAangepast

Cultheld wil stoppen na incident met Van der Poel: 'Duw had harder gemoeten'

Van der Poel duwt Nystrom aan de kant bij veldrit in Gavere

Het was een bijzonder moment, een klein half uur na de start van de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Belgische Gavere. Felipe Nystrom, een 40-jarige Costa Ricaan en bovenal cultheld binnen het peloton, stopte tijdens de race voor wat selfies met fans.

Maar op het moment dat Nystrom zijn weg wilde vervolgen, kreeg hij een fikse duw van de leider in de wedstrijd, Mathieu van der Poel. Nystrom trok na de race, die Van der Poel glansrijk won, het boetekleed aan.

"Ik voel me verschrikkelijk", vertelde hij aan Sporza. "Het was duizend procent mijn fout wat daar gebeurde. Mathieu móést mij duwen. Het had zelfs harder gemoeten. Ik stond in de weg en voel mij er heel slecht over."

Zowel de actie van Nystrom als de reactie van Van der Poel werd op sociale media bekritiseerd. Nystrom maakt zich erg zorgen over de eventuele gevolgen voor Van der Poel. "Ik ben bezorgd om het feit dat Mathieu misschien haatberichten krijgt", zei hij.

"Sommige mensen sturen me dat ik dom ben, maar anderen zeggen dat Van der Poel gemeen was en mij niet hoefde te duwen. Het is afschuwelijk dat hij een negatieve impact zou ervaren door een situatie waar ik hem in bracht. Ik wou dat ik Mathieu in de ogen kon kijken om te zeggen hoezeer het mij spijt."

Van der Poel: 'Droom niet opgeven'

Van der Poel liet weten geen enkele wrok te koesteren richting Nystrom. "Ik las dat hij zich excuseert, maar dat moet zelfs niet", aldus de Nederlander tegenover Sporza.

"Ik was ook niet kwaad op hem. Felipe heeft een inschattingsfout gemaakt en dat kan gebeuren. Iedereen maakt weleens een foutje. Daarvoor moet hij zijn droom zeker niet opgeven. Ik hoop dat hij hier blijft en zijn geplande programma gewoon verder afwerkt."

Veldrijder Nystrom stopt voor selfies met fans

Nystrom liet weten een punt achter zijn seizoen te zetten. "Ik verdien het niet echt om hier te zijn", klonk het somber.

De Costa Ricaan bekostigt zijn carrière dankzij sponsoren en crowdfunding, maar zal komende zaterdag in Hulst zijn seizoen voortijdig afbreken.

"Ik had een droom en heb die verwezenlijkt, maar mijn fout van dinsdag is te groot voor mij om nog verder te doen. Normaal had ik de middelen om verder te gaan tot het WK (zondag 4 februari, red.), maar nu ga ik gewoon volgende week vertrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl