De politie in Victoria heeft een vrouw en een hond uit een rivier gered
NOS Nieuws

Doden door noodweer in Australië, tienduizenden huishoudens zonder stroom

In het oosten van Australië zijn zeker negen mensen om het leven gekomen door noodweer tijdens de feestdagen. Het onweerde vooral in de staten Victoria, New South Wales en Queensland op Eerste en Tweede Kerstdag.

Daarbij vielen enorme hagelstenen en grote hoeveelheden regen uit de lucht. In enkele van de getroffen gebieden werden de daken van huizen geblazen. Ook zijn tientallen bomen omgewaaid.

Onder de doden zijn onder meer drie mannen. Zij kwamen om het leven toen een boot met elf mensen aan boord omsloeg in Queensland. Eveneens in Queensland werd een meisje van 9 dood gevonden dat was meegesleurd door het overvloedige regenwater.

Twee vrouwen werden gevonden in een rivier. Ook zij waren meegesleurd door het gestegen water. Een man en een vrouw kwamen om door omgevallen bomen. In Victoria werd een vrouw dood gevonden op een ondergelopen camping.

Tienduizenden huishoudens zonder stroom

Volgens energiebedrijf Energex van Queensland zitten zeker 90.000 huishoudens zonder stroom. Het energienetwerk in de staat heeft ernstige schade opgelopen. Honderden elektriciteitsleidingen zijn beschadigd. Het kost dagen om dat te herstellen, zegt het bedrijf.

Volgens de premier van de staat is de schade ongekend:

Australiërs moeten na kerst puinruimen vanwege hevige storm

De Australische weerdienst heeft nog meer regen voorspeld, maar verwacht dat het extreme weer vandaag wel afneemt. "Gelukkig verwachten we vandaag niet zo'n wijdverspreide onweersbuienactiviteit, maar er is nog steeds een risico op zware onweersbuien aan de oostkust", zegt een weerman van de Australische nieuwszender ABC.

Bosbranden in westen

Het noodweer volgde op de tropische orkaan Jasper, die deze maand aan land kwam. Die orkaan veroorzaakte veel schade in Queensland.

En terwijl het oosten van Australië te kampen heeft met noodweer, zijn verschillende regio's in het westen druk met de bestrijding van bosbranden. Zeker een brandweerman kwam om bij het blussen van een brand, melden lokale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl