Brace, gisteravond in de voormalige Koepelgevangenis
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Zanger Brace treedt op in Haarlemse gevangenis waar hij vastzat

Zanger Brace heeft gisteravond opgetreden in de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem. Het concert was op de plek waar hij veertien jaar geleden een celstraf heeft uitgezeten voor betrokkenheid bij een gewapende ontvoering.

Huis van Bewaring de Koepel is allang geen gevangenis meer, maar een locatie waar allerlei evenementen plaatsvinden. En Brace (volledige naam Eddy Brace Rashid MacDonald) heeft zijn leven alweer jaren op orde. Alle reden dus voor een speciaal kerstoptreden, vond de artiest.

Tegen Nieuws en Co op NPO Radio 1 zegt Brace dat het een heel bijzondere ervaring was om op te treden op de plek waar hij gevangen heeft gezeten. "Als je in de gevangenis zit, voel je je heel machteloos. Gisteren was ik mijn eigen regisseur. Ik kon een eigen show maken op een plek waar ik me zo machteloos heb gevoeld. Dat is onbeschrijfelijk."

'Hoogmoed komt voor de val'

Dat de artiest veertien jaar geleden in de fout ging door "zich te bemoeien" met een ontvoering, wijt hij aan zijn leeftijd en aan het succes dat hij toen had. "Op mijn 17e kwam Moppie uit. Heel Nederland kende me op dat moment. Een mooi Nederlands gezegde luidt: hoogmoed komt voor de val. Ik dacht dat ik alles kon maken. Dat was natuurlijk onzin. Daar is het fout gegaan."

Hij zegt dat hij "de stoere jongen uithing" toen een kennis hem vroeg hem te helpen bij het innen van een huurschuld. Het slachtoffer moest onder dreiging van een vuurwapen in een auto stappen en werd daarna acht uur vastgehouden. Brace was de bestuurder van de auto.

"Het was niet eens mijn zaak, eigenlijk. Daar bemoeide ik me mee en dat is me heel duur komen te staan."

Bandje van gevangenbewaarders

Brace vertelt dat hij een moeilijke tijd heeft gehad in de gevangenis, maar dat er ook mooie momenten waren. "Je had een bandje van gevangenbewaarders. Die hadden een oefenruimte met een drumstel en een gitaar. Maar ze hadden geen zanger, dus daar zag ik mijn voordeurtje. Zo kon ik woensdag makkelijk mijn cel open krijgen om mee te kunnen zingen. Dat was voor mij natuurlijk goud waard."

De zanger is dankbaar voor het leven dat hij heeft en voor de dingen die hij heeft meegemaakt, zegt hij. "Tuurlijk heb ik nog ambities die ik wil waarmaken. Maar ik ben zo blij met de tegenslagen en de positieve dingen die ik heb meegemaakt. Ik hou van mezelf en ik ben trots op mezelf. Meer hoef ik niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl