Opnieuw zeldzame schildpadden gevonden, waarvan een verzwakt en begroeid met mosselen
Op het strand zijn vanochtend twee zeldzame dikkopschildpadden aangespoeld. Op het strand van Dishoek bij Vlissingen werd vanmorgen een ernstig verzwakte zeeschildpad ontdekt die onder de aangegroeide mosselen zat. Op het strand bij 's-Gravenzande, niet ver van Den Haag, ontdekte een wandelaar vrijwel tegelijkertijd ook een aangespoelde dikkopschildpad. Daar was niets mis mee.
Het is de derde keer in korte tijd dat er zeeschildpadden aanspoelen.
De zeeschildpad bij Dishoek werd rond 10.15 uur ontdekt op het strand, meldt Omroep Zeeland. De wandelaar die hem zag liggen, belde Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren. Hij haalde het dier op en constateerde dat de schildpad verzwakt leek. "Dat zie je onder meer aan de mosselen die op zijn schild vastgegroeid zitten. Normaal gesproken halen ze die er zelf af", aldus Van der Hiele. "En door de mosselen worden ze ook steeds zwaarder, waardoor ze nog moeilijker voedsel vinden en verder verzwakken."
Warme Golf van Mexico
De laatste tijd spoelden er vaker zeldzame schildpadden aan op de Nederlandse kust. Eind oktober belandde een zogenoemde Kemps zeeschildpad in de netten van vissers uit Arnemuiden. Dat dier kreeg de naam Boeier, vernoemd naar het gelijknamige schip van de vissers. Vorige week spoelde een Kemps schildpad aan op het strand bij Zoutelande, niet ver van Dishoek. Dat dier kreeg de naam Bløf, naar de Zeeuwse popgroep.
De dikkopschildpad van vanochtend is wat kleiner dan de andere twee. Het dier krijgt de naam Mister T. Die naam koos de wandelaar omdat een van zijn kinderen surft en zichzelf daarbij Mister T. noemt.
De aangespoelde schildpad in 's-Gravenzande heeft voor zover bekend nog geen naam.
Blijdorp in Rotterdam
Het is de vraag waardoor de zeeschildpadden in Nederland terechtkomen. De Kemps schildpad komt van origine alleen voor in het warme water van de Golf van Mexico en kan slecht overleven in koud water. De dikkopschildpad heeft wat minder moeite om te overleven in koud water, maar komt normaal ook niet voor in (de buurt van) Nederland. Van der Hiele veronderstelt dat de schildpadden in de verkeerde golfstroom terecht zijn gekomen. Mogelijk heeft ook storm Pia een rol gespeeld.
De twee vanochtend aangespoelde schildpadden zijn, net als de schildpadden die eerder werden gevonden, met de dierenambulance overgebracht naar diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Dat is de enige plek in Nederland waar zeeschildpadden worden opgevangen.