Andrew Ridgeley, die samen met George Michael Wham! vormde, nam de award voor de eerste plek op de hitlijst in ontvangst
NOS NieuwsAangepast

Last Christmas na bijna 40 jaar voor het eerst op één in VK tijdens kerst

De kersthit Last Christmas van het Britse popduo Wham! staat bijna veertig jaar nadat het voor het eerst werd uitgebracht tijdens kerst op de eerste plek van de officiële hitlijst van het Verenigd Koninkrijk, de UK Singles Chart.

Op de site van het bedrijf achter de hitlijst, de Official Charts Company, is te zien dat Andrew Ridgeley - die samen met zanger George Michael Wham! vormde - de award voor die prestatie in ontvangst neemt.

Last Christmas schopte het al drie keer eerder tot de hoogste plek van de hitlijst, maar niet tijdens Kerstmis. "George zou helemaal door het dak zijn gegaan na al die jaren, nu Last Christmas eindelijk Christmas Number 1 is", zei Ridgeley over de in 2016 overleden Michael.

De Official Charts Company deelde een interview met Ridgeley:

Volgens Ridgeley was het altijd het doel van Michael om met Last Christmas op één te komen met Kerstmis, toen hij het nummer schreef. "De missie is volbracht", zei Ridgeley.

In het jaar dat het nummer werd uitgebracht, in 1984, bleef het in de hitlijsten steken op de tweede plek achter Band Aid, het sterrenensemble dat eenmalig samenkwam voor Do They Know It's Christmas.

Wham! ging in 1986 uit elkaar, maar Last Christmas bleef in de decennia daarna steevast populair rond de kerstdagen. Zo schrijft de Official Charts Company dat Last Christmas in de afgelopen zeven dagen ruim 13 miljoen keer is gestreamd in het VK. Niet eerder werd een kersthit zo vaak gestreamd in de week voor kerst.

Eerder deze maand haalde Last Christmas ook al het nieuws. Een deejay in een voetbalstadion moest toen zijn excuses aanbieden na het draaien van het nummer, omdat hij daarmee in één klap zo'n 7000 mensen uitschakelde in het spel Whamageddon.

Met dat spel, gespeeld in onder meer appgroepen, is het de opdracht om vanaf 1 december tot Kerstavond Last Christmas vooral niet te horen. Wie het nummer herkent, is af. En dat gold dus voor de duizenden voetbalfans in het stadion.

"Ik had geen idee dat mensen dit zo serieus namen", zei de deejay na zijn excuses tegen de BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl