Skyline van Den Haag met verschillende ministeries
NOS NieuwsAangepast

FNV meldt misstanden ministerie bij Arbeidsinspectie, hoogste ambtenaar vertrekt

Vakbond FNV heeft melding gedaan bij de Arbeidsinspectie van misstanden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Den Haag. De secretaris-generaal legt per direct zijn taken neer, omdat hij het fysiek te zwaar vindt om de werkomgeving te verbeteren.

Dinsdag bracht de bond naar buiten dat er "alarmerende klachten" binnen waren gekomen over onder meer pestgedrag en intimidatie. De afgelopen dagen hebben tientallen medewerkers van het ministerie een enquête van de vakbond ingevuld.

Volgens de FNV komt daaruit het beeld naar voren dat er bij onderdelen van het ministerie sprake is van verziekte arbeidsverhoudingen en een giftige werksfeer, die negatieve gevolgen heeft voor de mensen op de werkvloer. De Arbeidsinspectie gaat nu onderzoek doen, zegt de vakbond.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: "Sinds de publicatie van ons verkennend onderzoek regent het aanvullende meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij VWS. We verwachten dat dit met dezelfde urgentie wordt opgepakt als een arbeidsongeval. Want zo zou grensoverschrijdend gedrag moeten worden gezien."

Minister: 'buitengewoon zorgelijk'

De enquête is volgens de vakbond meer dan 250 keer ingevuld. De bond stelt dat medewerkers van VWS een onderzoek wantrouwen dat het ministerie inmiddels heeft aangekondigd. Dat onderzoek zou herleidbaar zijn naar de mensen die het hebben ingevuld, is de kritiek.

In het NOS Radio 1 Journaal noemde demissionair minister Kuipers de signalen over misstanden "buitengewoon zorgelijk". Hij benadrukte dat het door de ambtelijke leiding aangekondigde onderzoek door een onafhankelijk extern bureau zal worden gedaan, op basis van anonimiteit.

"En het onderzoek moet zorgvuldig zijn, want als het herleidbaar is, kunnen mensen een barrière voelen om in vrijheid te antwoorden en dat helpt niet", voegde hij eraan toe. Hij wacht af of ook de Arbeidsinspectie onderzoek gaat doen.

Vervroegd pensioen

Secretaris-generaal Marcelis Boereboom (64) van het ministerie laat vandaag weten dat hij met vervroegd pensioen gaat. Hij verwijst in een verklaring naar "de uitdaging waar VWS voor staat om de werkomgeving veiliger te maken". "De kracht en de energie die dit de komende periode van mij vraagt, kan ik helaas fysiek niet opbrengen."

De hoogste ambtenaar van VWS schrijft met "een kwetsbare gezondheid" te kampen. Hij stelt dat de meldingen over grensoverschrijdend gedrag hem "zeer aan het hart" gaan, dat hij het "verschrikkelijk" vindt voor de betrokkenen en voor de impact die het heeft op het hele ministerie.

Boereboom was eerder al topambtenaar bij VWS en op de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Algemene Bestuursdienst gaat kijken wie hem gaat opvolgen.

De FNV zegt in reactie op het vertrek dat Boereboom kennelijk erkent dat er een "krachtsinspanning" nodig is om het tij bij VWS te keren. De vakbond dringt erop aan dat er iemand van buiten het ministerie wordt aangetrokken. "Gezien het systemisch karakter en het feit dat hoger management betrokken is, volgens de melders, is dat de enige zuivere weg."

De vakbond stelt dat de problemen van de werknemers met het vertrek van Boereboom niet zijn opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl