Gedupeerde reizigers op station St. Pancras International in Londen
NOS NieuwsAangepast

Staking van personeel Kanaaltunnel voorbij, duizenden reizigers gedupeerd

De staking onder Franse medewerkers van de Kanaaltunnel is voorbij, melden de vakbonden aan persbureau AFP. Vanmiddag brak er een staking uit onder het personeel van de spoorwegtunnel tussen Frankrijk en Engeland. Daardoor lag het treinverkeer tussen de twee landen plat. Of gedupeerde reizigers vanavond nog op hun bestemming komen is echter onduidelijk, want de site van Eurostar meldt dat er vanavond geen treinen meer rijden.

Vanmiddag zeiden de vakbonden dat het "geweldige werk" van het tunnelpersoneel van het afgelopen jaar en goede resultaten van het bedrijf vragen om veel hogere salarissen. Een vakbondsleider zei volgens Franse media dat de onderhandelingen vandaag hebben geleid tot een resultaat "waar we tevreden over zijn".

Volgens het bedrijf hebben medewerkers een bonus van 1000 euro afgewezen, en eisen ze het drievoudige. In Frankrijk moeten stakingen in het vervoer minimaal 48 uur van tevoren worden aangekondigd. Personeel van de Kanaaltunnel maakt echter geen onderdeel van die wet.

Gestrand

De staking leidde tot chaotische taferelen. Zo stond er een enorme rij van voertuigen die per trein door de Kanaaltunnel wilden gaan. Per jaar maken meer dan 1,1 miljoen vrachtwagens en meer dan twee miljoen auto's via de tunnel de oversteek.

Ook op stations waren veel reizigers gedupeerd. Op het station Paris Gare du Nord kwamen duizenden mensen vast te zitten. Ook op stations als London St. Pancras International en Brussel-Zuid strandden veel mensen. Daarbij zeggen getroffen reizigers ook dat de kerstplannen in het water dreigen te vallen. Ook kwamen er reizigers vast te zitten in treinen.

Door de staking waren er ook problemen met de Eurostar-treinen van Amsterdam naar en Londen en vice versa. De treinen van en naar Parijs reden wel gewoon.

Grote drukte bij de terminal van de Kanaaltunnel in Calais, Frankrijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl