Ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe regels online gokken: maandelijkse speellimiet van 700 euro

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

  • Bas de Vries

    Research-redacteur

Er moet een duidelijke speellimiet komen van 700 euro per maand om online gokkers beter te beschermen tegen grote verliezen en de risico's van kansspelverslaving. Als het aan demissionair minister Weerwind en toezichthouder de Kansspelautoriteit ligt, gaat vanaf april een reeks van dit soort strengere regels in.

Nu bepaalt een speler bij inschrijving bij een gokbedrijf als Betcity, Unibet of Toto nog volledig zelf wat zijn grenzen zijn. Als hij die limiet op bijvoorbeeld 10.000 euro per maand stelt, gaan er vaak pas alarmbellen af als hij daaroverheen gaat. Controle of iemand zich dergelijke grote uitgaven wel kan permitteren, is er niet of nauwelijks.

Zelfopgelegde 'gokstop' voor 60.000 mensen

De Kansspelautoriteit (Ksa) concludeerde eerder dit jaar dat aanbieders in de praktijk hun 'zorgplicht' verzaken, vooral doordat zij het speelgedrag van hun klanten niet goed genoeg in de gaten houden. Terwijl de bedoeling van het legaliseren van het online gokken in oktober 2021 juist was om gokkers beter te beschermen. Sindsdien hebben volgens de laatste cijfers bijna 60.000 Nederlanders zichzelf een blokkade van ten minste zes maanden opgelegd van alle vormen van gokken. Mensen doen dat in de regel als ze zelf vinden dat ze hun speelgedrag onvoldoende onder controle hebben.

Danny Eesterman (niet zijn echte naam) vertelt hoe snel het kan gaan in online casino's:

Gokker vertelt: 'Ruim twee ton verloren'

In het nieuwe voorgestelde systeem moeten de bedrijven er veel meer bovenop zitten: signalen van onmatig gokken dienen ze binnen een uur te kunnen opmerken. Daarnaast moeten ze contact opnemen met iedere gokker die een speellimiet van 350 euro of meer wil instellen. In dat contact moeten ze de speler wijzen op de risico's van dergelijke inzetten en verwijzen naar de mogelijkheid van hulp en ondersteuning.

Het is mogelijk om daarna door te spelen, maar bij meer dan 700 euro aan stortingen op maandbasis per account houdt dat op. Als iemand dan niet met een bewijs van inkomsten kan aantonen dat hij zich dat soort inzetten kan veroorloven, kan hij die maand niet meer bijstorten en kan hij uitsluitend spelen met het geld dat nog op zijn account staat.

Hiermee verplichten we aanbieders eerder in te grijpen en geven we spelers meer grip op hun speelgedrag.

Demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming

Voor jongvolwassenen (18 tot 24 jaar) worden de nieuwe regels nog iets strenger, omdat uit onderzoek bekend is dat zij het gevoeligst zijn voor gokverslaving. Zij morgen straks niet meer dan 300 euro per maand storten en worden al aangesproken door het bedrijf in kwestie bij een limiet van 150 euro.
"Uit onderzoeken blijkt dat aanbieders spelers aanmoedigen meer geld in te zetten dan ze kunnen missen", zegt minister Weerwind in een toelichting. "Met deze maatregelen verplichten we aanbieders om eerder in te grijpen en geven we spelers meer grip op hun speelgedrag."

Limieten gelden per aanbieder

Probleem bij deze limieten is dat ze per aanbieder gelden. Voor het eventueel instellen van grenzen die overkoepelend voor alle bedrijven gelden, is volgens een woordvoerder van Weerwind een wetswijziging nodig. En die kost naar verwachting nog jaren. Omdat er inmiddels 27 bedrijven met een vergunning zijn, kunnen probleemspelers ook in het nieuwe systeem gewoon een nieuw account bij een andere website aanmaken als zij de limiet overschrijden en zichzelf daarmee alsnog financieel in de problemen brengen.

De brancheorganisatie van online gokbedrijven, VNLOK, gaat de nieuwe maatregelen bestuderen. De VNLOK noemt het belangrijk dat het legale gokken aantrekkelijk genoeg blijft. Anders stappen gokkers weer over naar het zwarte circuit, denkt de brancheorganisatie.

Uiteindelijk heb ik moeten accepteren dat ik dat geld niet meer ga terugverdienen.

Gokker die binnen een jaar 211.000 euro verloor

Denny Eesterman (niet zijn echte naam) is een uitgesproken voorbeeld: hij speelde met elf verschillende accounts en verloor daarbij de voorbije tien maanden ruim 211.000 euro. Sommige aanbieders sloten hem uiteindelijk uit van deelname; van andere aanbieders hoorde hij het hele jaar niets, ook niet toen hij daar tienduizenden euro's had verspeeld.

Hij kwam hierdoor financieel in zwaar weer terecht. Het geld haalde hij uit zijn eigen bedrijf, maar uiteindelijk moest hij zijn huis verkopen. De overwaarde gebruikte hij om schulden af te lossen.

'Vrijblijvende mailtjes'

Sinds begin deze maand speelt Denny niet meer. "Ik ben zo grof gaan gokken omdat ik in het begin met vooral blackjack 38.000 euro won. Het leek daardoor aanvankelijk een mooie bijverdienste te worden. Maar daarna begon het grote verliezen. Eerst dacht ik dat geld nog te gaan terugverdienen, maar uiteindelijk heb ik moeten accepteren dat ik die tonnen gewoon kwijt ben. Anders wordt het straks nog veel erger allemaal."

Of hij in het nieuwe systeem minder in de problemen was gekomen, dat weet hij niet, gezien het feit dat hij zich op papier redelijk wat kan veroorloven. "Het had mij vooral geholpen als er strengere limieten zouden komen bij grote verliezen. Nu kreeg ik alleen wat vrijblijvende mailtjes en na een paar weken een reminder. Zonder dat er verder concreet actie werd ondernomen."

Niet controversieel

De aangescherpte regels gaan vanaf nu 'in consultatie': onder andere gokbedrijven en verslavingsdeskundigen kunnen nog reageren voordat ze definitief worden vastgesteld, eventueel met wijzigingen. De vorige Tweede Kamer heeft vastgesteld dat de aanscherping van het gokbeleid niet controversieel is en dat demissionair minister Weerwind bij dit onderwerp dus geen pas op de plaats hoeft te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl