Man aangehouden voor vangen beschermde vogels

Aangepast op

In Nijkerk is een 68-jarige man aangehouden die verdacht wordt van het vangen van wilde beschermde vogeltjes. De man had op verschillende plekken in de natuur nestkastjes opgehangen. Zodra de eitjes waren uitgekomen, ringde de man de jonge vogels en liet de oudervogels de jongen verder opvoeden. Vlak voordat de vogeltjes uitvlogen, haalde de man de nesten leeg en voedde de vogeltjes verder op in volières.

De politie hield de man al een paar maanden in de gaten. Dinsdagochtend werd de man in zijn woning aangehouden. Meerdere vogels zijn daarbij in beslag genomen. De beestjes zijn ondergebracht in een vogelopvang.

Zangvogels

De man had het voornamelijk gemunt op dure vogels zoals boomklevers en nachtegalen. Afhankelijk van de soort kunnen de zangvogeltjes enkele honderden euro's opleveren. In Nederland is het niet verboden om (inheemse) zangvogeltjes te houden, maar die moeten in gevangenschap zijn geboren. Om aan te tonen dat de vogels niet in het wild zijn gevangen, moeten ze officieel zijn geringd. Ook het uithalen van vogelnesten is verboden.

Behalve vogels vond de politie tienduizenden euro's in contanten. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.