Peter Wright druipt af
NOS SportAangepast

Exit tweevoudig wereldkampioen Wright, Engels wonderkind (16) laat Kist kansloos

  • Thierry Boon

    bij het WK darts in Londen

  • Thierry Boon

    bij het WK darts in Londen

Een stunt bij het WK darts. Tweevoudig wereldkampioen Peter Wright is al na zijn eerste partij uitgeschakeld. De Schot verloor op pijnlijke wijze met 3-0 van Jim Williams uit Wales. De 53-jarige Wright, bekend van zijn kleurrijke verschijning, pakte in 2020 en 2022 de wereldtitel.

Tegenover het afscheid van een oud-kampioen, staat de geboorte van een mogelijk toekomstig kampioen. De Engelse pers weet het zeker: de fans in Alexandra Palace zijn woensdagavond getuige geweest van het begin van veel moois. De naam is Luke Littler, de zestienjarige sensatie uit Runcorn.

De Nederlander Christian Kist werd zijn eerste slachtoffer op het WK darts: 3-0. De 42-jarige Richard Veenstra won bij zijn debuut op het PDC-WK en staat in de tweede ronde. Eerder op de dag werd Niels Zonneveld uitgeschakeld in Londen.

De nieuwe Taylor?

Luke Littler. Zijn naam zingt al maandenlang rond in het wereldje. Een talent dat een keer in de zoveel jaar wordt geboren. Sommigen zeggen dat hij beter wordt dan zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor, anderen vergelijken hem met Michael van Gerwen, die daarna de sport domineerde.

Luke Littler schreeuwt het uit op het WK-podium

Het zijn flinke verwachtingen, zeker voor iemand van zestien jaar. De wereldtitel bij de jeugd heeft hij al binnen, door in de hoogstaande finale de Nederlander Gian van Veen te verslaan. Maar kan hij het ook op het allerhoogste podium? Of is er sprake van 'Ally Pally-vrees'?

Nou, allesbehalve dat. Littler liet de sterk spelende Kist, Lakeside-kampioen van 2012, overkomen als een beginner. Zijn gemiddelde van ruim 106 punten per beurt is het hoogste ooit gemeten voor een debutant op het WK. "Hier kon ik niets tegen doen", concludeerde Kist. "Ik denk dat deze jongen echt kan meedoen om de wereldtitel."

Christian Kist

Aan Littler de vraag hoe hij, als zestienjarige die nog geen champagne mag drinken, de overwinning gaat vieren: "Ik trakteer mezelf op kebab", lachte het megatalent.

Veenstra onder indruk van 'Ally Pally'

Veenstra versloeg de Nieuw-Zeelander Ben Robb met 3-0. Na afloop moest Veenstra duidelijk nog even bijkomen van wat er allemaal achter zijn rug had afgespeeld in de zaal, vol met drieduizend fans.

"Hier zit iedereen zo dicht op het podium, zijn ze aan het schreeuwen en gek doen. Dat is toch wel heel anders. Bij Lakeside is iedereen stil in de zaal, hier niet." Veenstra is jarenlang gewend aan de BDO, de kleine bond met een lager niveau.

Aan het begin van dit jaar veroverde hij zijn tourkaart bij de PDC. Op de Players Championship Finals, het laatste grote toernooi voor het WK, stuntte hij vorige maand door regerend wereldkampioen Michael Smith te verslaan.

Richard Veenstra geniet bij zijn opkomst in 'Ally Pally'

Tegen de 35-jarige Robb haalde Veenstra, die werkt bij een bouwbedrijf voor luxe schepen, dat niveau bij lange na niet, maar dat was ook niet nodig. Wel noteerde Veenstra drie hoge finishes: 104, 112 en 142. Voor Robb was het de vierde keer dat hij in de eerste ronde van het WK verloor.

In de tweede ronde speelt Veenstra, de nummer 79 van de wereld, zaterdagmiddag tegen de Belg Kim Huybrechts. Wint Veenstra, dan wacht een ontmoeting met landgenoot Michael van Gerwen na de Kerst. "Maar daar denk ik nog niet aan, want Kim wordt lastig zat", aldus Veenstra.

Emotionele Zonneveld mag naar zijn opa

Voor Zonneveld zit het WK in Alexandra Palace erop. De Nederlander verloor in de tweede ronde kansloos van de als zestiende geplaatste Ross Smith: 3-1.

De 25-jarige Zonneveld, de nummer 83 van de wereld, kreeg een dag eerder heftig nieuws te verwerken. Zijn grootmoeder is plots overleden. In het begin leek hij met zijn hoofd dan ook niet helemaal bij de wedstrijd te zijn.

Darter Zonneveld twijfelde om te spelen: 'Maar opa zei dat oma het had gewild'

"Het is echt hartstikke zwaar. Sinds gisteren is het echt vechten tegen de emoties", stelde Zonneveld na afloop. Hij twijfelde om überhaupt te spelen. "Maar opa zei dat ik moest, omdat oma dat zo gewild zou hebben."

Na de slordige start met veel gemiste dubbels werd Zonneveld beter, maar het was niet genoeg om Smith, vorig jaar winnaar van het EK, echt te doen wankelen. Einde WK voor Zonneveld, die zijn familie kan gaan steunen. "Ik ga zo snel mogelijk naar huis, naar opa toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl