NOS Nieuws

Wekdienst 20/12: Uitspraak in hoger beroep Decembermoorden • Kamer debatteert over designerdrugs

Goedemorgen! In Suriname krijgt vandaag oud-legerleider en oud-president Desi Bouterse het eindvonnis te horen in de zaak over de Decembermoorden en in Den Haag debatteert de Tweede Kamer over designerdrugs.

Eerst het weer: in de ochtend is er af en toe wat zon. Ook komen buien voor, vooral in het noorden. Later in de middag en avond volgt meer regen. Het wordt maximaal 9 graden bij een matige tot krachtige westenwind.

Het weer van woensdag 20 december

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en bekijk hier waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Suriname komt vandaag met een eindvonnis over de medeplichtigheid van oud-legerleider en oud-president Desi Bouterse bij de Decembermoorden van 1982. Het Openbaar Ministerie houdt vast aan de eis van twintig jaar gevangenisstraf.
  • De Tweede Kamer debatteert over zogenoemde designerdrugs. Er ligt een voorstel om in één klap veel chemische stoffen bij wet te verbieden waarmee zulke drugs kunnen worden gemaakt.
  • De winnaar van de P.C. Hooft-prijs, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs, wordt bekendgemaakt. De prijs wordt jaarlijks afwisselend uitgereikt aan een schrijver van proza, essays of poëzie.
  • Tijdens het NOC*NSF Sportgala worden de prijzen voor de sporters van het jaar in de diverse categorieën bekendgemaakt. Een verslag van het sportfeest in DeFabrique in Utrecht is vanaf 21.23 uur te zien bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Voormalig president Trump mag niet op het stembiljet van de Amerikaanse staat Colorado staan tijdens de Republikeinse voorverkiezingen van 2024. Dat heeft het Hooggerechtshof van die staat bepaald. Het hof oordeelt dat Trump zich heeft "gediskwalificeerd" voor het presidentschap, door zijn pogingen de resultaten van de verkiezing in 2020 ongedaan te maken.

De zaak was aangespannen door een groep kiezers in Colorado. Zij zijn van mening dat Trump uitgesloten moet worden van deelname aan de verkiezingen, omdat hij zijn aanhangers in 2021 ertoe had gezet naar het Capitool te trekken na de verkiezingsuitslag. Trump gaat de beslissing nog aanvechten bij het federale Hooggerechtshof.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor de voordeur, pontificaal op de weg en in de achtertuin: Tasmanië en TikTok zijn in de ban van Neil the Seal, een zeehond van ruim 500 kilo. Op het socialmediaplatform circuleren sinds kort talloze filmpjes van het dier op het Australische eiland, die een opvallende voorliefde heeft voor verkeerskegels:

Neal the Seal viral op social media

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl