Vulkaanuitbarsting op IJsland
NOS NieuwsAangepast

Vulkaan op IJsland uitgebarsten, lava lijkt niet naar dorp te stromen

In het zuidwesten van IJsland is een vulkaan uitgebarsten vlak bij het dorp Grindavik dat weken geleden al werd ontruimd vanwege het dreigende gevaar. Uit een scheur in de aardkorst van zo'n 3,5 kilometer komt magma omhoog, meldt het IJslandse weerinstituut.

Geologen en reddingswerkers zeggen dat de lava van de uitgebarsten vulkaan nu niet naar het nabijgelegen dorpje Grindavik lijkt te stromen.

De scheur groeit snel en de lavastroom wordt geschat op 100 tot 200 kubieke meter per seconde, melden IJslandse media. Dit is vele malen meer dan bij eerdere uitbarstingen in het gebied.

Er zijn enorme lavafonteinen ontstaan die de lucht oranjerood kleuren. De autoriteiten hebben de IJslanders opgeroepen om thuis te blijven en niet naar de uitbarsting te gaan kijken.

Vulkaanuitbarsting in IJsland

Voor bewoners van het dorp Grindavik leek het erop dat ze vlak voor de kerstdagen weer naar huis mochten, vertelt inwoner Hans Vera. "Het hoofd van de politie had op een bijeenkomst gezegd dat als de toestand hetzelfde bleef, dat mensen dan terug naar huis kunnen gaan. Dus we begonnen het een beetje positief in te zien", zegt Vera. "We wachten bang af hoe de lava uiteindelijk gaat stromen en hoe lang dit gaat duren."

Ook vulkanoloog van het KNMI Elske de Zeeuw van Dalfsen bevestigt dat het afwachten wordt hoe de scheur gaat lopen. "Het dichtstbijzijnde punt van de scheur ligt op dit moment op zo'n drie kilometer van het dorp. Die scheur kan zich ontwikkelen richting het zuiden, naar het dorp"

"De plek waar nu lava naar buiten komt, is precies de plek die was aangewezen als hoogste risico op een uitbarsting", vertelt de vulkanoloog. "Gisteravond een uur voordat de uitbarsting begon, waren er weer meer aardbevingen. Dat was een signaal dat er misschien toch nog wat ging gebeuren. En dat is dus ook zo."

Niet te voorspellen

Experts hielden al een tijdje rekening met een uitbarsting. In november moesten alle bijna 4000 inwoners van Grindavik daarom hun huis verlaten. Enkele dagen eerder was al een nabijgelegen kuuroord ontruimd. Seismologen hadden gezien dat een magmatunnel zich langzaam naar de oppervlakte werkte, maar ze konden niet voorspellen wanneer er een eruptie kwam.

De uitbarsting is op het schiereiland Reykjanes, op enkele kilometers van Grindavik. Het uitbarstingsgebied ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Luchthaven Keflavik, het grootste vliegveld van IJsland, bevindt zich ook op het schiereiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl