Een demonstrant probeert het gebouw van de kiesraad binnen te komen
NOS Nieuws

Protest in Servië tegen uitslag verkiezingen

In de Servische hoofdstad Belgrado hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de uitslag van de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen. Die werden gisteren gewonnen door de SNS-partij van president Vucic en premier Brnabic.

Ook in Belgrado kwam de SNS als winnaar uit de bus. Volgens de oppositie komt dat door fraude op grote schaal. Tienduizenden SNS-leden van buiten de hoofdstad zouden met bussen naar Belgrado zijn gebracht om daar een stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De deelnemers aan het protest verzamelden zich vanavond in Belgrado voor het gebouw van de kiesraad. Ze riepen "Dieven, dieven" en "We laten onze stemmen niet stelen", en gooiden met tomaten, eieren en rollen wc-papier.

Twee oppositieleiders zeiden dat ze in het gebouw in hongerstaking gaan tot het moment dat de uitslag van de verkiezingen in Belgrado ongeldig wordt verklaard en de inwoners opnieuw kunnen kiezen.

Aan het protest deden duizenden mensen mee

In de voorlopige uitslag kreeg de SNS in de parlementsverkiezingen 47 procent van de stemmen, de grootste oppositiepartij SPN 23 procent. Als dit zo blijft krijgt de SNS meer dan de helft van de zetels in het parlement in handen.

Voor de gemeenteraad van Belgrado zijn de verschillen kleiner. Daar kreeg de SNS 38 procent van de stemmen, de SPN 35 procent.

Ook internationale waarnemers en lokale media maken melding van mogelijke verkiezingsfraude, zowel bij de verkiezingen in Belgrado als daarbuiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl