De Paus, begin deze maand
NOS Nieuws

Paus staat zegenen partners van hetzelfde geslacht toe

Paus Franciscus gaat akkoord met het zegenen door priesters van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. In een verklaring van het Vaticaan waarin hij deze koerswijziging toelicht, zegt hij dat mensen die hun relatie door de zegen van God bekrachtigd willen zien niet aan een "uitputtend" moreel onderzoek onderworpen mogen worden.

In de verklaring wordt benadrukt dat deze zegen iets anders is dan een kerkelijk huwelijk, waarin de partners man en vrouw moeten zijn. De invoering van de zegen voor partners van het gelijke geslacht betekent dus niet dat de kerk dergelijke relaties goedkeurt. Het is ook niet de bedoeling dat de plechtigheid waarin een priester een stel zegent op een huwelijksceremonie lijkt.

In de katholieke kerk is scheiden niet mogelijk en hertrouwen dus evenmin. Katholieken die voor de wet gescheiden zijn en daarna hertrouwen kunnen de verbintenis met de nieuwe levenspartner met dezelfde zegen laten bekrachtigen.

"Een zegen biedt mensen een manier om hun vertrouwen in God te versterken", zegt de paus in de brief waarin hij het besluit bekendmaakt. "Een verzoek om een zegen te ontvangen, laat zien dat iemand zich openstelt voor de transcendentie, genade en nabijheid van God en dat is niet weinig in de wereld waarin we leven. Het is het zaadje van de Heilige Geest, dat moet worden gevoed en niet tegengewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl