Ajax laat winst op PEC glippen in slotfase: 'Je krijgt wat je verdient'

Bekijk de samenvatting van Ajax - PEC Zwolle

Terwijl coach John van 't Schip de bruiloft van zijn zoon viert in Australië heeft Ajax in de Johan Cruijff Arena met 2-2 gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle. In de laatste minuten kregen de Amsterdammers met een omhaal de gelijkmaker om de oren.

Volgens afspraak bij zijn aanstelling eind oktober miste Van 't Schip deze wedstrijd en ook de volgende tegen Hercules in de KNVB-beker vanwege het huwelijk Down Under.

'Je krijgt wat je verdient'

Assistent Michael Valkanis neemt de honneurs waar, hij noemde het puntenverlies na afloop "slordig". Steven Berghuis, die twee grote kansen voor een 3-1 voorsprong miste, was reëel na afloop.

"Je krijgt wat je verdient, we hadden veel te veel balverlies, we kunnen alleen naar onszelf kijken."

Het spel van Ajax deed in de eerste helft denken aan het Ajax van voor de aanstelling van Van 't Schip. Achterin hielden de Amsterdammers open huis en creëerde PEC kans na kans.

Ferdy Druijf kwam meerdere keren vrij, waarvan één keer in buitenspelpositie, en de volgende kans was voor Davy van den Berg na een pass van Younes Namli. Van den Berg had alle tijd, zag Berghuis voorbij glijden, maar slaagde er alsnog in op Berghuis te schieten.

Ook aanvoerder Bram van Polen rook Amsterdams bloed en toog naar voren. Bij de tweede paal raakte hij de bal niet optimaal en Jorrel Hato haalde de inzet van de lijn. Het bleef Zwolse kansen regenen, maar ook Odysseus Velanas en Anselmo Mac Nulty scoorden niet.

Twee goals Brobbey

Wonder boven wonder doorstond Ajax het eerste half uur zonder kleerscheuren en kreeg de ploeg van Valkanis meer controle. Chuba Akpom was dichtbij en op randje buitenspel tikte Brian Brobbey Ajax op aangeven van Devyne Rensch op voorsprong.

Met Kristian Hlynsson voor Borna Sosa en Ar'jany Martha van linksbuiten naar linksback kwam Ajax na rust sterker voor de dag. Brobbey maakte in de 48ste minuut met een geplaatst schot in de hoek zijn tweede doelpunt.

Eerbetoon Van 't Schip

In de 55ste minuut brachten fans van Ajax zoals vooraf aangekondigd een eerbetoon aan Van 't Schip. De fans wilden de coach bedanken voor zijn inzet. Van 't Schips vrouw Daniëlle overleed in oktober op 55-jarige leeftijd en desondanks stapte hij in als coach om Ajax te helpen.

Ajax-supporters bedanken afwezige coach Van 't Schip

Na balverlies van Hlynsson kreeg PEC ook in de tweede helft kansen en deze keer was het wel raak. Lennart Thy scoorde via het been van Hato. De goal bleek geen aanzet tot een slotoffensief van de bezoekers, maar Ajax werd gemakzuchtig en verspeelde toch de winst.

Berghuis liet een kans voor open doel liggen, waarna Thy in de 89ste minuut met een omhaal het net vond. Daaraan vooraf ging een omhaal en een handsbal van Velanas, maar de VAR keurde de goal niet af omdat het onbewust hands was.

Het laatste thuisduel van een bewogen jaar leverde Ajax zo slechts een punt op.