Gerard Bakker
NOS Sport

Oud-tafeltenniscoach Gerard Bakker (84), die Vriesekoop naar top loodste, overleden

Oud-tafeltenniscoach Gerard Bakker is op 84-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Leiden. De legendarische trainer, die al geruime tijd ziek was, maakte vooral naam door Bettine Vriesekoop in de jaren tachtig van de vorige eeuw naar de top te loodsen.

Vriesekoop werd onder Bakker Europees kampioen in het enkelspel in 1982 (en in 1992 ook nog een keer zonder Bakker) en won tweemaal het Europese top 12-toernooi (1982 en 1985). Op mondiaal niveau lukte het haar door de Chinese suprematie in het tafeltennis niet om een grote individuele prijs te pakken.

Spartaans

Bakker had succes, maar kreeg ook veel kritiek vanwege de Spartaanse of 'Oost-Europese' wijze waarop hij z'n pupillen trainde en begeleidde. Zo gaf hij Vriesekoop voor de camera van de NOS de volle laag vlak nadat ze zich op de Olympische Spelen van 1988 had geplaatst voor de kwartfinales.

Bakker na de Spelen van 1988: 'Wat mij betreft kan Bettine beter stoppen'

Een uur later verloor ze prompt van nota bene een Europese tegenstandster: de Tsjechische Marie Hrachová. De gang van zaken in Seoel waren voor Vriesekoop voldoende reden om na de Spelen direct te stoppen met tafeltennis. Ze was het plezier in de sport verloren, maar pakte een jaar later het batje alsnog weer ter hand.

"Ik moest luisteren naar iemand en kon niet mijn eigen ding doen", keek Vriesekoop in 2011 in Andere Tijden Sport geëmotioneerd terug op haar jaren onder Bakker. "Ik moest mezelf wegcijferen en mijn gevoel onderdrukken. En dat heb ik al die jaren ook gedaan. Dat ik stopte met tafeltennis was om van hem af te zijn en van die hele alles-of-niets-methode."

Kopstoot

Al eerder, in 1983, was Bakker door zijn opvliegende karakter in opspraak gekomen toen hij - nota bene als bondscoach - international Ron van Spanje een kopstoot had gegeven. Het leverde de coach een schorsing op.

Bakker blikt terug op spelersloopbaan: 'Tafeltennis is een vorm van drugs'

Vóór zijn trainerscarrière was Bakker als speler actief bij de Leidse tafeltennisclub Scylla. Hij werd in 1961, 1966 en 1970 Nederlands kampioen in het mannendubbel. De laatste twee keer aan de zijde van Bert van der Helm, met twaalf titels recordhouder in het enkelspel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl