Ajax viert feest

Ajax verder in Conference League na noodzakelijke zege op AEK

Ajax overwintert in Europa. De Amsterdammers boekten in de Johan Cruijff Arena een 3-1 overwinning op AEK Athene en klommen daardoor over de Grieken naar de derde plaats in groep B van de Europa League.

Ajax gaat volgend jaar verder in de tussenronde van de Conference League.

Bij afwezigheid van de geblesseerde Steven Bergwijn droeg Jorrel Hato de aanvoerdersband. Daarmee werd de 17-jarige verdediger de jongste captain ooit van Ajax in Europa. Steven Berghuis ontbrak vanwege een schorsing en daardoor mocht Chuba Akpom het vanaf de start proberen als rechtsbuiten.

Vijf keer scoorde de Engelsman al als invaller en één keer als basisspeler. Tegen AEK deed hij het opnieuw als basisklant. Na een corner van Kristian Hlynsson zat AEK-keeper Giorgos Athanasiadis mis en kopte Akpom al na vijf minuten binnen.

Via Levi García (ex-AZ) was het snel 1-1 en met een knappe reflex voorkwam Diant Ramaj een tweede AEK-goal van de Zwitser Steven Zuber. Na een fraaie aanval, ingeleid door uitblinker Hato, kwam Ajax weer op voorsprong. Kenneth Taylor vond met een hard, diagonaal schot het net.

Bekijk hier de reacties van aanvoerder Jorrel Hato en trainer John van 't Schip.

De 2-1 was de aanzet voor een sterke periode van Ajax tot de rust. Zonder Brian Brobbey en met Ar'jany Martha begon de ploeg van John van 't Schip aan de tweede helft.

Akpom scoort, Akpom mist

Invaller Martha stond aan de basis van de 3-1. Hij ontfutselde Nordin Amrabat de bal, stuurde Akpom diep en de Brit schoot de bal met hulp van de blunderende keeper in de 56ste minuut binnen. Daarmee was het beste eraf bij Akpom. De spits miste drie enorme kansen en raakte ook nog de paal.

Zo bleef dat toetje in de koelkast. Voor Tristan Gooijer werd het wel een smakelijk uiteinde. De 19-jarige jarige verdediger maakte als invaller zijn debuut.