Asielzoekers arriveren bij Ter Apel
NOS Nieuws

Gemeenten en provincies: laat spreidingswet behandelen door Eerste Kamer

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de commissarissen van de koning roepen de Tweede Kamer op om de spreidingswet te laten behandelen in de Eerste Kamer. Dat staat in een brief gericht aan de Tweede Kamer.

Gisteravond werd in de Tweede Kamer een motie ingediend om de behandeling van de spreidingswet voorlopig op te schorten. VVD-leider Yesilgöz diende de motie in namens haar partij en PVV, NSC en BBB.

Motie VVD, PVV, NSC en BBB

In de motie staat dat deze partijen "het terugdringen van de instroom" van asielzoekers en andere immigranten "hoog op de agenda hebben staan". Zij denken dat er nu weinig draagvlak is om gemeenten te dwingen om asielzoekers op te nemen, zoals in de spreidingswet staat.

In die wet staat echter niets over de instroom van vluchtelingen, stellen de briefschrijvers. De wet gaat alleen over de opvang van degenen die hier zijn, schrijven zij. "De huidige situatie in de opvang, met name in Ter Apel, is nu al onhoudbaar", zeggen de bestuurders.

De Tweede Kamer stemt vandaag over de motie van de vier partijen. De Eerste Kamer behandelt de spreidingswet op 16 januari en zal een week later stemmen over de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl