NOS NieuwsAangepast

Wortel-kartel opgerold na vijftien jaar

Vier bedrijven die wortels telen en verwerken hebben jarenlang onderling illegale afspraken gemaakt. Sinds 2008 verdeelden de bedrijven Laarakker, VanRijsingen, Veco en Verduyn de markt.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is achter het kartel gekomen na een inval. Daarbij werd een A4'tje met afspraken gevonden. In die afspraken stond dat Laarakker, VanRijsingen en Verduyn zich konden richten op waspeen. Volgens de ACM hadden deze bedrijven daarmee ongeveer de helft van de waspeenmarkt in handen.

Het bedrijf Veco hield stevig grip op de Parijse wortelen. De andere bedrijven beloofden zich niet bezig te houden met de teelt, verwerking en verkoop van deze ronde worteltjes, die met name in Duitsland de voorkeur genieten boven waspeen. De afspraken liepen voor 10 jaar.

Kartel opgebiecht

Na de inval hebben de bedrijven Laarakker en Verduyn het kartel opgebiecht. Volgens ACM-woordvoerder Rick van Tol heeft dat geholpen: "Dat heeft de informatiepositie versterkt." In totaal kregen de bedrijven 2,5 miljoen euro boete. Laarakker en Verduyn kregen een lagere boete omdat ze het kartel opbiechtten.

De ACM kan niet zeggen of door dit kartel de prijzen van worteltjes jarenlang te hoog was. "Er is nu niet specifiek onderzoek gedaan naar prijsverhogingen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat een gebrek aan concurrentie leidt tot minder innovatie en hogere prijzen."

Of dit soort afspraken ook bij andere groenteverwerkers spelen, kan de toezichthouder niet zeggen. De vier wortelbedrijven zijn niet bereikbaar voor een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl