Andre Braugher
NOS NieuwsAangepast

Acteur Andre Braugher, uit sitcom Brooklyn Nine-Nine, overleden

De Amerikaanse acteur Andre Braugher, die in Nederland vooral bekend is van de comedyserie Brooklyn Nine-Nine, is op 61-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed.

Brooklyn Nine-Nine, een sitcom over een fictief politiedistrict in New York, werd acht seizoenen uitgezonden, van 2013 tot 2021. De serie was in Nederland te zien op Comedy Central en staat ook op Netflix.

Braugher speelde de rol van de homoseksuele commandant Ray Holt, die opvalt door zijn robotachtige manier van praten en het niet tonen van zijn emoties. Andere acteurs uit de serie zijn onder meer comedian Andy Samberg (als Jake Peralta) en Terry Crews (als Terry Jeffords).

Braughers rol in de comedyserie was een omslag in zijn carrière. Hij speelde daarvoor met name rollen in wat zwaardere en donkere dramaproducties en brak door met de hoofdrol in een andere politieserie, Homicide: life on the street. Daarin speelde hij politieman Frank Pembleton, die lid is van een politieteam in Baltimore dat moordzaken onderzoekt. Homicide: life on the street is geschreven door David Simon, die ook de alom bejubelde serie The Wire schreef.

Emmy's

Braugher won in 1998 een Emmy voor zijn rol als Frank Pembleton, een wat sombere detective die goed is in zijn werk, maar bij zijn collega's niet erg geliefd is vanwege zijn botheid.

In een interview zei Braugher dat hij bang was nooit meer van dat soort rollen af te komen. Hij zag het daarom als een mooie kans om in de comedy Brooklyn Nine-Nine te gaan spelen. "Het was een kans om iets heel anders te gaan doen", zo zei hij daarover tegen persbureau AP. "Het verruimde mijn geest en dwong me om op een hele andere manier te werk te gaan."

In 2006 won hij nog een tweede Emmy voor zijn aandeel in de miniserie Thief. In totaal kreeg hij elf Emmy-nominaties tijdens zijn carrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl