Gökmen T. bij de eerste zitting in de zaak over de tramaanslag in 2019
NOS Nieuws

Tramschutter Gökmen T. weer veroordeeld, maar krijgt geen extra celstraf

De Utrechtse tramschutter Gökmen T. is veroordeeld voor meerdere incidenten die zijn gebeurd in de Rotterdamse gevangenis De Schie, waar hij al een levenslange gevangenisstraf uitzit. De man van 42 is onder meer schuldig bevonden aan poging tot moord op een gevangenisbewaarder. Toch krijgt hij geen nieuwe celstraf, omdat die volgens de rechter "geen redelijk doel dient en niet meer dan symbolische betekenis zou hebben".

T. probeerde in februari 2021 met een zelfgemaakt wapen op de bewaarder in te steken. Die werd daarbij in zijn oor en wang gestoken. Het wapen was een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt.

Een paar maanden later gooide hij een pan met hete olie naar een medewerker. Ook vernielde hij allerlei spullen in de recreatieruimte en sportzaal van de gevangenis. Ook voor deze zaken is hij schuldig bevonden.

OM eiste wel celstraf

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van tien jaar. "De levenslange gevangenisstraf kan geen vrijbrief zijn om straffeloos strafbare feiten te blijven plegen", zei de officier van justitie destijds. "Het biedt gedetineerden geen immuniteit." Maar de rechtbank gaat daar dus niet in mee. Wel moet T. een schadevergoeding betalen aan de gewonde cipier en aan de gevangenis vanwege de vernielde spullen.

Gökmen T. pleegde op 18 maart 2019 een aanslag op een tram in Utrecht. Vier mensen kwamen daarbij om het leven. Meerdere mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. T. wilde niet meewerken aan psychologisch onderzoek, maar werd desondanks beoordeeld als verminderd toerekeningsvatbaar.

Een overzicht van de gebeurtenissen rond de tramaanslag in Utrecht:

Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl