hertenkamp
NOS NieuwsAangepast

Hertenkampen mogen toch blijven bestaan

Hertenkampen mogen toch blijven. Demissionair minister Adema komt terug van zijn voornemen om in verband met het dierenwelzijn de kampen te verbieden.

Er komt binnenkort een zogenoemde positieflijst met dieren die als hobby- of huisdier mogen worden gehouden. Herten staan niet op die lijst. De lijst is bedoeld om het welzijn van dieren te beschermen en het gevaar voor de mens te beperken.

Die lijst gaat door en Adema blijft erbij dat herten daar niet op komen. Maar hij heeft nu een oplossing bedacht waardoor er toch toekomst is voor de hertenkampen. Hij erkent dat er veel protesten zijn gekomen tegen het verdwijnen van de kampen. Veel mensen (en ook politieke partijen) hebben benadrukt dat hertenkampen in Nederland een lange geschiedenis kennen, op grote schaal voorkomen en een maatschappelijke waarde hebben.

Permanente vrijstelling

Dat heeft de minister er uiteindelijk toe gebracht "in dit uitzonderlijke geval een permanente vrijstelling voor houders van damherten en edelherten" te geven van het verbod om dieren te houden die niet op de lijst staan, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Mensen kunnen deze dieren blijven houden en er mag ook mee worden gefokt. Dat betekent dat de hertenkampen kunnen blijven voortbestaan.

De lijst van huis- en hobbydieren gaat 1 juli volgend jaar in.

Bij het hertenkamp in Rolde is de vlag uitgehangen:

Vlag hangt uit bij hertenkamp in Rolde: 'We zijn zeer verrast'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl