NOS Sport

Handbalsters kennen geen angst op WK: 'Wie het ook is, laat maar komen'

Na zes overwinningen op rij op het WK barst de Nederlandse handbalploeg van het vertrouwen. Vanavond om 20.30 uur wacht in de kwartfinales een echte grote test als regerend wereldkampioen Noorwegen bestreden moet worden. Maar angst kennen de Nederlandse handbalsters niet.

"Laat maar komen, wie het ook is. We zitten goed in het toernooi", lacht Lois Abbingh.

Abbingh speelt met Oranje zware kwartfinale WK: 'Had finale kunnen zijn'

Een kort nachtje was het voor Abbingh na de zege op Spanje van zondag. Er moest een reis vanuit het Deense Frederikshavn worden gemaakt, omdat Nederland in het Noorse Trondheim tegen Noorwegen speelt.

Die trip verliep niet vlekkeloos vanwege problemen met het vliegtuig. Daardoor lag de selectie van Oranje pas om 01.30 uur op bed. Abbingh: "Je valt nu pas midden in de nacht in slaap. Dat is wel vervelend voor ons herstel. We kunnen ook geen volledige training doen, want het lichaam heeft in deze fase van het toernooi wel rust nodig."

'Had de finale kunnen zijn'

Tot zover het negatieve nieuws rond de Nederlandse ploeg. Na zes wedstrijden heeft het team van bondscoach Per Johansson nog geen wedstrijd verloren en ook de sterkste tegenstander tot nu toe, Spanje, werd zonder veel problemen verslagen. Het team staat defensief goed en er wordt makkelijk gescoord.

Maar een wedstrijd in Noorwegen, dat in eigen land speelt en ook nog eens de regerend wereldkampioen is, is wel een ander verhaal.

"Maar het zegt, denk ik, heel veel over ons dat we nu het gevoel hebben dat het niet uitmaakt wie er komt. Na zes overwinningen zitten we er goed in. Het is wel jammer dat we al zo vroeg in het toernooi tegen Noorwegen spelen. Het had ook een finale kunnen zijn", vertelt opbouwspeelster Abbingh.

Lois Abbingh in actie op het WK

Het vertrouwen bij Abbingh, maar ook bij de rest van het team, op een goed resultaat is er zeker. De vorm is er weer, nadat Oranje jarenlang heeft geworsteld na de verovering van de wereldtitel in 2019. Wat het geheim nu is?

"De trainer en wij hebben van tevoren met elkaar besproken hoe we tactisch willen spelen. Daarin hebben we een heel goede mix gevonden. Daarnaast hebben we als team veel met elkaar gezeten, bijvoorbeeld besproken wat we in stresssituaties doen. We hebben elkaar als team goed leren kennen en zijn echt tot elkaar gekomen."

De gedachten gaan dan ook terug naar 2019. "Het verloop van het toernooi is wel anders, want toen verloren we wat meer gedurende het WK. Maar iedereen weet dat wanneer we zo blijven spelen we iedereen kunnen verslaan."

De Oranje-handbalsters vieren feest op het WK

Ook de titelverdediger is te verslaan. "We gaan Noorwegen niet zo wegspelen als we bij de andere tegenstanders deden. Zij gaan ook elke fout die wij maken afstraffen. We zullen dus zo min mogelijk fouten moeten maken, onze dekking weer goed hebben staan en hopelijk krijgen we dan de controle over de wedstrijd."

'Het voelt als een uitwedstrijd'

Als dat lukt, zal een zaal met 8.500 Noorse fans stil gespeeld worden. "Het gaat voelen als een uitwedstrijd, maar dat geeft ook wel een gave sfeer in de hal. Als we 'm weten te winnen, groeien we nog meer in het toernooi. Dan wordt het geloof op de winst nog groter. Dit wordt een heel mooie kans voor ons", sluit de Groningse af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl