Demonstranten bij de rechtbank in Texas in oktober 2022
NOS NieuwsAangepast

Hooggerechtshof Texas: vrouw mag ook geen abortus na zaak over medisch noodgeval

Een zwangere vrouw in Texas wilde een abortus vanwege medische redenen, maar het hooggerechtshof heeft haar dat definitief verboden. De 31-jarige Cate Cox was inmiddels al uitgeweken naar een andere staat omdat ze niet langer kon wachten. Vorige week oordeelde een lagere rechter dat de procedure wel was toegestaan, waarna een juridische strijd losbarstte.

Cox is volgens Amerikaanse media een van de eersten die naar de rechter stapten sinds het schrappen van het landelijke recht op abortus. Haar zaak werd gezien als een belangrijke test voor andere rechtszaken om abortus in de Verenigde Staten. De artsen van Cox in Texas zeiden geen abortus te kunnen uitvoeren uit vrees voor juridische gevolgen.

In 2022 werd het landelijke recht op abortus geschrapt. In verschillende staten is het strafbaar of alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. De abortuswetgeving in Texas behoort sindsdien tot de strengste in het land.

Cox heeft al twee kinderen en is ongeveer 20 weken zwanger. Haar ongeboren kind heeft het Edwardssyndroom, waarbij er een extra chromosoom is ontwikkeld. Kinderen die geboren worden met het syndroom zijn verstandelijk en lichamelijk gehandicapt en hebben en een heel lage levensverwachting.

Uitzondering

Abortus in Texas is legaal wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Tijdens de rechtszaak zei de vrouw bang te zijn voor haar eigen gezondheid. De rechter stemde in met haar verzoek. Daarna stapte de Texaanse minister van Justitie Ken Paxton naar het hooggerechtshof. Dat hof pauzeerde de beslissing van de lagere rechter vorige week vrijdag al en besloot maandag dat ze definitief geen recht heeft op een abortus omdat "haar eigen leven niet in gevaar is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl