Lilian Marijnissen bij haar beëdiging tot Kamerlid op 6 december
NOS NieuwsAangepast

Gewaardeerde Marijnissen wist politieke tij voor de SP niet te keren

Vriend en 'vijand' betreuren het vertrek van Lilian Marijnissen als partijleider van de SP. Demissionair premier Rutte zegt dat Nederland "een bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verliest. Fractievoorzitter Timmermans van GroenLinks-PvdA ziet een "krachtige pleitbezorger van de linkse zaak" weggaan.

PVV-leider Wilders vindt haar "geweldig, los van alle politieke verschillen". Hij noemt haar "een goede debater en hele sympathieke collega". En die mening delen ook de andere lijsttrekkers met wie ze afgelopen maanden de degens kruiste.

"We zullen je vechtlust om echte problemen van mensen op te lossen missen in de Kamer", zegt NSC-voorman Omtzigt bijvoorbeeld. D66-leider Jetten sluit zich daarbij aan: "Dank Lilian, voor je noeste parlementaire arbeid voor een socialer Nederland."

Marijnissen voorop de fiets bij haar vader op een verkiezingsposter uit de jaren 90

Lilian Marijnissen (38) is de dochter van oud-partijleider Jan Marijnissen. Ze woont nog altijd in Oss, waar haar vader als fabrieksarbeider en lasser werkte voordat hij politicus werd. Als kleuter stond ze al op een verkiezingsposter, voorop de fiets bij haar vader.

Behalve haar vader was ook haar moeder politiek actief. Zij was SP-raadslid en -wethouder in Oss. Dochter Marijnissen noemt haar "minstens zo belangrijk" voor haar politieke opvoeding als haar vader.

Marijnissen trad al jong in de voetsporen van haar ouders. Op 17-jarige leeftijd werd ze gekozen tot gemeenteraadslid, maar ze moest wachten tot haar achttiende om haar zetel in te nemen.

Ze studeerde politicologie en werkte bij de Rabobank en bij de ambtenarenvakbond AbvaKabo FNV voordat ze in 2017 Kamerlid werd. Een paar maanden later volgde ze Emile Roemer op als partijleider. Dat was op 13 december 2017, komende week dus op de kop af zes jaar geleden.

In de tijd dat Marijnissen het voor het zeggen had, verloor de partij verkiezing na verkiezing. Bij haar aantreden had de SP 14 zetels in de Tweede Kamer, in 2021 waren dat er nog 9 en daar gingen er twee weken geleden nog eens vier vanaf. Ze benadrukte tijdens de campagne opnieuw, anders dan in de eerste decennia van de partij, dat de SP niet wil weglopen voor regeringsverantwoordelijkheid.

Met name bij de laatste verkiezingen had Marijnissen meer verwacht, ook omdat een van de grote thema's in de campagne bestaanszekerheid was. Dat was het thema waar de SP zo ongeveer voor was opgericht, zei ze keer op keer.

Ook verzette Marijnissen zich als SP-leider tegen de marktwerking in de zorg en maakte ze zich hard voor het nationaliseren van bijvoorbeeld energiebedrijven om zo meer invloed te hebben op de prijzen.

Bij de SP is een onderzoek aangekondigd naar waar het mis is gegaan, maar op verkiezingsavond speculeerde Marijnissen zelf dat de SP waarschijnlijk te lijden heeft gehad onder strategische stemmers die voor de combinatie GroenLinks-PvdA kozen.

Marijnissen vond het op de verkiezingsavond nog te vroeg om conclusies te trekken:

SP-lijsttrekker Marijnissen teleurgesteld: 'De uitslag is niet best voor ons'

SP-partijvoorzitter Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt ze tegen persbureau ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen.

Ook oud-SP-Kamerlid Leijten, bekend door haar toewijding aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire, bedankt Marijnissen voor "haar eindeloze inzet de afgelopen jaren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl