NOS Nieuws

Wekdienst 9/12: 'Kerstboom' IJsselstein weer aan • Jetten bij klimaattop in Dubai

Goedemorgen! In Egypte kan president Sisi, die bijna tien jaar aan de macht is, opnieuw herkozen worden. En in IJsselstein gaat de 'grootste kerstboom ter wereld' weer aan.

Eerst het weer: vandaag is het bewolkt met in de loop van de dag op steeds meer plaatsen geruime tijd regen. Bij een veelal matige zuidenwind is het 's middags 7 tot 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • Bij de klimaattop in Dubai gaat het over natuur, landgebruik en oceanen. Demissionair minister Jetten wil het hebben over het afschaffen van fossiele subsidies. Ook minister Van der Wal is bij de top.
  • De kerstverlichting gaat voor de 25e keer aan in de zendmast van IJsselstein, de 'grootste kerstboom ter wereld'.
  • Komende nacht is een deel van de A27 afgesloten om de draagkracht van de brug bij Houten te testen. Dit vanwege plannen om de brug te verbreden en de basis dus extra te belasten.
  • De wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszów gaan vandaag verder. De wedstrijden zijn vanmiddag te zien op NPO 1 en via een stream op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

De Europese Unie heeft een voorlopig akkoord gesloten over regels om kunstmatige intelligentie (AI) te reguleren. Dat meldt de Franse Eurocommissaris Thierry Breton.

De wetgeving wordt gezien als een belangrijke stap om meer grip te krijgen op kunstmatige intelligentie. Hiermee moeten de grondrechten, democratie, rechtsstaat en het milieu worden beschermd tegen bepaalde mogelijkheden met AI.

Sommige AI-toepassingen worden verboden, zoals het ongericht opbouwen van databases met (beveiligings)beelden voor gezichtsherkenning. Dit geldt ook voor systemen die punten geven of straffen voor bepaald gedrag.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bohemian Rhapsody voert de 25ste editie van de Top 2000 aan. Daarmee wordt de lijst voor de twintigste keer afgesloten met "any way the wind blows", de slotwoorden van het lied van de Britse band Queen, zo maakte NPO Radio 2 bekend.

Bohemian Rhapsody weer op nummer 1 in de Top2000

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl