Olympische vlag en de Russische vlag
NOS SportAangepast

Russen en Belarussen mogen onder neutrale vlag naar Olympische Spelen in Parijs

Russische en Belarussische atleten mogen volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen van Parijs. Sporters die zich plaatsen, zullen onder neutrale vlag deelnemen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt.

Russische en Belarussische landenteams mogen niet meedoen aan de Spelen in Frankrijk. Ook krijgen Russische en Belarussische regeringsfunctionarissen geen accreditatie of uitnodiging voor de Spelen en zijn Russische en Belarussische volksliederen en logo's verboden.

Toch wil dat niet zeggen dat Russen en Belarussen aan alle sporten kunnen deelnemen. Zo houdt de wereldatletiekbond voet bij stuk in het weren van de sporters en lijken de Russen zelf geen turners af te willen vaardigen.

Russen en Belarussen mogen onder neutrale vlag naar Olympische Spelen in Parijs

Het IOC meldt expliciet dat sporters uit Rusland en Belarus die de oorlog actief steunen, als militair actief zijn of bij de nationale veiligheidsdiensten werken, niet worden toegelaten tot de Spelen. Elf Russische en Belarussische sporters - acht uit Rusland, drie uit Belarus - hebben zich tot dusver geplaatst voor de Spelen van Parijs.

Sporters uit Rusland en Belarus werd lange tijd deelname aan internationale wedstrijden geweigerd wegens de Russische inval in Oekraïne van februari 2022. Sindsdien hebben verschillende sportbonden atleten uit beide landen weer toegestaan om onder neutrale vlag deel te nemen.

Voor Russische sporters is het niet nieuw dat zij niet voor hun eigen land mogen uitkomen. Tijdens de Spelen van 2020 in Tokio, die vanwege de coronapandemie in 2021 werden gehouden, namen Russen onder neutrale vlag deel vanwege de dopingstraf die Rusland had gekregen.

Ook in 2022, tijdens de Spelen van Peking, mochten Russen vanwege het dopingschandaal alleen deelnemen onder dezelfde neutrale voorwaarden.

AIN-logo

Het logo van het Russisch Olympisch Comité was in Peking nog toegestaan, maar in Parijs mogen emblemen en logo's die geassocieerd worden met nationale sportfederaties en nationale olympisch comités van Rusland en Belarus volgend jaar niet te zien zijn.

De neutrale atleten uit beide landen zullen als Athlete Individual Neutre (AIN) aantreden, met een eigen embleem.

2022: de Russische delegatie betreedt met logo van het Russisch olympisch comité het stadion tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Beijing

Het besluit van het IOC over deelname van atleten uit Rusland en Belarus liet even op zich wachten. De olympische sportkoepel schoof het besluit in maart van dit jaar nog voor zich uit.

IOC-voorzitter Thomas Bach stelde destijds dat het uitsluiten van atleten op basis van hun paspoort ingaat tegen de mensenrechten. En: "Sporters zouden niet het slachtoffer moeten zijn van het beleid van hun regering", zei Bach meermaals.

Geen atletiek of turnen voor de Russen?

Bij de Spelen in Parijs zullen niet bij alle takken van sport Russen of Belarussen kunnen uitkomen. Zo houdt de wereldatletiekbond voet bij stuk in het weren van sporters uit beide landen.

"We zullen de situatie blijven volgen, maar zolang daarin tussen nu en de Spelen geen grote verandering optreedt, blijft de uitsluiting ook voor Parijs 2024 gelden", meldt World Athletics in een reactie op het IOC-besluit.

Ook is het nog onzeker of er Russische turners naar de Spelen gaan. "Ik geloof dat we onder dergelijke voorwaarden niet naar Parijs hoeven te gaan", liet turncoach Valentina Ridionenko aan het Russische persbureau TASS weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl