NOS Nieuws

Man uit Druten verdacht van marteling en seksueel geweld tegen Syriërs

Een 55-jarige Syrische man is vanochtend opgepakt in Druten (Gelderland) omdat hij wordt verdacht van misdrijven gepleegd in Syrië. Hij zou in 2013 en 2014 het hoofd zijn geweest van de verhoorafdeling van het Syrische regime. De verdenking is dat hij zich toen schuldig heeft gemaakt aan foltering, marteling en seksueel geweld tegen burgers.

In de Syrische burgeroorlog, die begon in 2011, onderdrukte de regering van president Assad protesten van burgers. Assad kreeg hierbij steun van paramilitaire groeperingen, zoals de National Defence Force (NDF). De Syrische man die nu in Druten is gearresteerd zou hoofdverhoorder zijn geweest bij een lokale vestiging van de NDF in Salamiyah.

Misdrijf tegen menselijkheid

De Syriër wordt verdacht van seksueel geweld als misdrijf tegen de menselijkheid. Het is voor het eerst dat iemand in Nederland van dit zware misdrijf wordt verdacht. Misdrijven tegen de menselijkheid zijn misdrijven gepleegd als onderdeel van een wijdverbreide of stelselmatige aanval gericht tegen de burgerbevolking. De man wordt ook beschuldigd van het medeplegen van foltering en het medeplegen van marteling als misdrijf tegen de menselijkheid.

De Syriër zou sinds 2021 in Nederland zijn en een tijdelijke asielvergunning hebben gekregen. Vorig jaar kwam hij met zijn gezin in Druten wonen. Het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche kwam hem kort na zijn aankomst in Nederland op het spoor na een tip. Maandag wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl