Oud-premier Jean-Luc Dehaene in 2009
NOS Nieuws

Overleden Belgische premier tot leven gewekt met AI-campagnevideo

De Belgische politieke partij CD&V heeft een video geplaatst waarin voormalig partijleider en premier Jean-Luc Dehaene tot leven is gewekt met behulp van AI. De video van de negen jaar geleden overleden Dehaene valt niet overal goed.

"U ziet het goed, the beast is back", begint Dehaene in de campagnevideo. "Ons land staat in 2024 voor serieuze uitdagingen, maar dat was in mijn tijd ook", vervolgt de deepfake. In de tekst bij de video, onder meer geplaatst op X, is te lezen dat het gaat om advies van een oude bekende.

Bekijk hier de video, die dus gemaakt is met behulp van kunstmatige intelligentie:

Deepfake-technologie brengt overleden Belgische premier tot leven

Op de website van de politieke partij is te lezen dat de familie van Dehaene toestemming heeft gegeven voor de video. Zijn zoon zegt tegen Het Laatste Nieuws dat hij meteen zag dat het niet zijn echte vader was. "Mijn vader was wel gezet, maar deze heeft volgens mij nog een maatje meer."

Toch regent het op X reacties over het gebruik van de overleden premier. Zo vragen mensen zich af of het wel ethisch verantwoord is om zo'n video te maken. En politicoloog Carl Devos zegt te hopen dat dit niet het niveau gaat worden van de komende campagne. Anderen spreken de marketingafdeling van de partij aan en willen ontslag zien.

Als reactie op alle ophef meldt de partij met "groots respect" te hebben gehandeld. De video zou goed passen bij eerdere campagnes van de partij. Belgen mogen op 9 juni 2024 naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl