Verkeer onderweg in de mist in Zuid-Holland
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 750 kilometer file door dichte mist en gladheid

Dichte mist en gladheid hebben geleid tot een zware ochtendspits. Rond 08:30 uur stond er ruim 780 kilometer file op de snelwegen en N-wegen. In het hele land geldt code geel.

Op sommige plekken gebeurden er ongelukken waardoor rijstroken moesten worden afgesloten. Dat veroorzaakte meer dan een uur vertraging op de A50 tussen Eindhoven en Arnhem, de A2 tussen Eindhoven en Maastricht en de A16 tussen Breda en Rotterdam.

Donderdag kent, net als dinsdag, doorgaans al een drukkere ochtendspits in het najaar. Dat komt omdat de meeste mensen dan naar hun werk gaan met de auto.

Dichte mist

De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het KNMI. Op sommige plaatsen is het zicht minder dan 200 meter.

Weggebruikers mogen hun mistlicht gebruiken bij dichte mist. Als het zicht minder dan 200 meter is, mag het mistlicht aan de voorkant aan. Is het zicht minder dan 50 meter, dan mag ook het mistlicht aan de achterkant aan.

Bevroren wegdelen

Door bevriezing van natte weggedeelten kan het in heel Nederland, met uitzondering van Zeeland, glad zijn. Sinds gisteravond heeft Rijkswaterstaat over de snelwegen bijna twee miljoen kilo zout gestrooid. Ook gemeenten en provincies hebben veel strooiwagens laten rijden.

De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend. In de tweede helft van de ochtend verdwijnt ook de dichte mist, aldus het KNMI. Code geel geldt voor het hele land tot 10.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl