NOS Nieuws

Bussen met honderden Zimbabwaanse kinderen tegengehouden bij grens Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben afgelopen weekend bij de grens tientallen bussen tegengehouden met meer dan vierhonderd kinderen uit Zimbabwe. Dat schrijft de Zuid-Afrikaanse krant The Daily Maverick.

De kinderen waren allemaal jonger dan acht jaar, zaten verspreid in 42 bussen en reisden zonder hun ouders of benodigde toestemmingsbrieven van hun ouders. De bussen mochten de grens niet over en werden teruggestuurd naar Zimbabwe.

De chauffeurs zouden tegen de Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben gezegd dat de kinderen gingen sporten. Maar de Zuid-Afrikaanse autoriteiten hadden ook informatie dat de kinderen door hun grootouders naar hun ouders waren gestuurd die in Zuid-Afrika zouden zijn.

Mogelijk smokkel

In Zuid-Afrika wonen namelijk meer dan 1 miljoen Zimbabwanen, van wie velen illegaal. Veel Zimbabwanen verblijven in Zuid-Afrika om te ontsnappen aan de economische onrust.

Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten werden de kinderen verhandeld. Maar een deskundige zegt tegen The Daily Maverick dat het mogelijk gaat om smokkel in plaats van handel. Het zou gebruikelijk zijn dat ouders betalen om hun kinderen de grens over te krijgen, zodat het gezin samen kan zijn tijdens de feestdagen.

Sinds april heeft Zuid-Afrika een speciale Border Management Authority om illegale migratie aan te pakken. Dit orgaan hield sindsdien naar eigen zeggen zo'n 45.000 mensen zonder papieren tegen die illegaal de grens over wilden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl