Amsterdammers kunnen makkelijker bijzondere bijstand aanvragen
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amsterdam versoepelt regels rond bijzondere bijstand

Amsterdam gaat vanaf volgend jaar de regels rond bijzondere bijstand versoepelen. Mensen met weinig geld komen dan vaker en eenvoudiger in aanmerking voor hulp.

Bijzondere bijstand is bedoeld voor onvoorziene kosten die mensen niet kunnen betalen uit inkomen of spaargeld. Het kan gaan om kosten voor een advocaat maar ook voor spullen als een nieuwe koelkast, een nieuw bed of kinderwagen.

Nu moeten Amsterdammers nog veel informatie en bewijsstukken aanleveren om in aanmerking te komen voor de bijzondere bijstand. Vanaf januari hoeven inwoners van de stad alleen nog hun maandinkomen door te geven. Landelijke toeslagen, belastingteruggaven en het vakantiegeld worden buiten beschouwing gelaten.

"Met een eenvoudiger aanvraagproces voor de bijzondere bijstand kunnen Amsterdammers die onverhoopt financieel in de knel raken makkelijker een beroep doen op onze hulp", zegt wethouder Marjolein Moorman.

Verruiming regels

Daarnaast wordt de regeling rondom de bijzondere bijstand verruimd, schrijft NH Nieuws. Zo kunnen huiseigenaren met een woning tot 235.000 euro ook aanspraak maken op bijzondere bijstand.

Ook mogen Amsterdammers met tijdelijk hoge woonlasten langer beroep doen op bijzondere bijstand: een jaar lang in plaats van zes maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl