NOS Nieuws

Goudprijs bereikt recordhoogte

Goud was nog nooit zo kostbaar. Net voor middernacht steeg de prijs van het edelmetaal even tot 2135 dollar (1966 euro) per troy ounce, wat overeenkomt met 31,1 gram. Daarmee is het record van 2075 dollar (ongeveer 1910 euro) uit de coronatijd ruimschoots gebroken. Inmiddels is de prijs weer teruggezakt naar rond de 2065 dollar.

De prijs van goud is al weken aan het stijgen. Allereerst leidden de geopolitieke spanningen als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas tot veel onrust op de beurs. Vaak gaan mensen dan op zoek naar een stabiele investering zoals goud.

Volgens Johan de Ruiter, directeur van Goudwisselkantoor, speelt ook mee dat de inflatie al een tijd erg hoog is. "De prijs van goud stijgt over het algemeen aardig mee met de inflatie, dus mensen gebruiken goud als middel om hun vermogen niet te laten verdampen in tijden van hoge inflatie."

Bovendien is er de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten omlaaggaat. Speculaties over renteverlagingen leiden tot verwachtingen van een zwakkere dollar. Een zwakkere dollar maakt goud goedkoper voor kopers met andere valuta, wat leidt tot meer vraag en hogere goudprijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl