Drukte in een winkelstraat
NOS Nieuws

ABN Amro: in december meer uitgaven en minder geldzorgen

De decembermaand gaat winkeliers dit jaar 730 miljoen euro meer opleveren dan een jaar geleden. In deze feestmaand zal voor zo'n 15,6 miljard euro over de toonbank gaan aan sint- en kerstinkopen.

Tot deze schatting komt ABN Amro na onderzoek onder 1250 consumenten. Ruim een kwart verwacht meer of veel meer uit te geven dan vorig jaar. Het aantal mensen in het onderzoek dat zegt veel geldzorgen te hebben, daalde van 30 naar 24 procent.

Een op de vijf denkt minder te besteden. Een iets groter deel, een kwart, verwacht met de feestdagen boodschappen te doen bij goedkopere supermarkten.

Van oudsher is december de maand waarin de middenstand een relatief groot deel van de omzet binnenhaalt. Dat verschilt van branche tot branche. Elektronica- en voedingsspeciaalzaken behalen ruim 11 procent van de jaaromzet. Voor speelgoedzaken is dat ruim 16 procent.

Sint versus kerst

De voorkeur tijdens de feestdagen verschuift volgens de onderzoekers iets richting Sinterklaas. 52 procent van de ondervraagden viert dat feest, vorig jaar was dat 48 procent. De Sint is vooral populair in het zuiden en het oosten van het land.

Kerst blijft wel het meest gevierde feest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl