NOS NieuwsAangepast

Opnieuw banen weg bij streamingdienst Spotify

Audioplatform Spotify gaat opnieuw flink snijden in het personeelsbestand. Zo'n 17 procent van het personeel verliest zijn baan, dat zijn 1570 medewerkers. Dit jaar werden al twee keer eerder werknemers ontslagen, in januari zo'n 600 mensen en in juni verloren 200 mensen van een podcasttak hun baan.

Het personeelsbestand is in een paar jaar tijd heel hard gegroeid van 6500 mensen eind 2020 naar meer dan 10.000 eind vorig jaar. Door het schrappen van meer dan 2000 banen dit jaar probeert het bedrijf de kosten te verlagen en daardoor winstgevender te worden.

De topman van Spotify, Daniel Ek, laat in een bericht aan zijn personeel weten dat hij de ontslagen betreurt. Mensen die hun baan kwijt zijn zullen ongeveer vijf maanden salaris ontvangen en ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan.

Wel populair, nauwelijks winstgevend

Het van oorsprong Zweedse bedrijf is weliswaar heel populair met meer dan 570 miljoen gebruikers, maar het is tot nu toe niet gelukt ook op financieel vlak succesvol te worden. Afgelopen kwartaal maakte het bedrijf voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2021 weer winst, het ging toen om 65 miljoen euro op 3,3 miljard euro omzet.

De grootste groep gebruikers, 361 miljoen mensen, betaalt niet voor Spotify. Zij krijgen reclames te horen. Dit levert het bedrijf zes keer minder op dan de omzet die het haalt uit de 226 miljoen betalende gebruikers. Die gebruikers zijn sinds juli van dit jaar meer gaan betalen. Afhankelijk van het abonnement varieert dat van 1 tot 3 euro per maand extra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl