Peter d'Hamecourt in 2006
NOS NieuwsAangepast

Journalist en oud-Ruslandcorrespondent Peter d'Hamecourt overleden

Journalist en voormalig NOS-correspondent in Rusland Peter d'Hamecourt is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij overleed vandaag na een hartstilstand in Zuid-Frankrijk, waar hij woonde. d'Hamecourt werkte jarenlang voor Nederlandse en Vlaamse media als de NOS, het AD en de VRT.

De journalist, geboren in Vlaardingen, was voor zijn tijd in Rusland correspondent in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Eind jaren 80 begon hij als correspondent in Moskou, dat toen nog de hoofdstad was van de Sovjet-Unie. "Wat ik aantrof was een anarchistische bende", zei hij daarover in 2008 tegen de De Groene Amsterdammer. "Hier ga ik me thuis voelen, dacht ik meteen."

Tsjetsjeense Oorlogen

d'Hamecourt versloeg vanuit Moskou vele grote nieuwsgebeurtenissen, waaronder de val van de Sovjet-Unie, de oorlogen in Tsjetsjenië, de ramp met de onderzeeër Koersk in 2000 en de gijzelingen in het Doebrovkatheater in Moskou en van een school in Beslan in Noord-Ossetië 2004. Bij de bestorming daarvan kwamen ruim 300 mensen om het leven, onder wie veel kinderen. In 2008 stopte hij als correspondent, maar hij bleef aanvankelijk in Rusland wonen. Later verbleef hij vooral in Frankrijk.

"Ik heb nooit achter een bureau gezeten", zei hij over zijn loopbaan tegen de Groene Amsterdammer. "Laat mij maar buiten spelen in de chaos, in vind mijn weg wel."

Peter d'Hamecourt tijdens een aantal belangrijke nieuwsgebeurtenissen:

Peter d'Hamecourt als correspondent: Jeltsin, de Koersk, Beslan en Poetin

"Hij was iemand met een enorme neus voor nieuws", vertelt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp, die jarenlang samenwerkte met d'Hamecourt en nog steeds in Moskou zit. "Internationale persbureaus waren sommige nieuwsgebeurtenissen soms nog niet op het spoor, maar dan had hij al het idee dat het een groot verhaal zou worden."

Groot Koerkamp noemt het niet toevallig dat d'Hamecourt in de Sovjet-Unie terechtkwam. "Dat was een soort luilekkerland voor journalisten. De Sovjet-Unie viel uit elkaar, er kwamen vijftien landen en er gebeurde elke dag wat nieuws."

Herseninfarct

d'Hamecourt schreef ook meerdere boeken, onder meer over Rusland. Hij schoof na zijn afscheid als correspondent zo nu en dan aan bij talkshows om zijn licht te laten schijnen over de ontwikkelingen in Rusland.

De oud-journalist kreeg in 2018 een herseninfarct waardoor hij deels verlamd raakte. Hij belandde in een rolstoel en maakte aantekeningen in de periode van revalidatie, die verwerkt werden in het boek Een leven op zijn kop, dat met hulp van een goede vriendin tot stand kwam.

"Hij is toen door een hele zware periode gegaan", vertelt Groot Koerkamp. "Een tijdlang stond zijn belangstelling voor Rusland op een heel laag pitje, maar de laatste jaren was hij weer helemaal bij. Het was verbazingwekkend hoe hij op grote afstand heel nauwgezet de gebeurtenissen in Rusland kon volgen, tot op het allerlaatste moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl