Een van de flessen vervalste olijfolie
NOS Nieuws

Grieken in cel die duizenden liters zonnebloemolie als olijfolie wilden verkopen

De Griekse politie heeft twee mannen gearresteerd voor fraude met olijfolie. Het tweetal, een 80-jarige man en zijn 36-jarige zoon werd in Thessaloniki opgepakt. Meer dan 13.000 liter zonnebloemolie, die moest doorgaan voor olijfolie, werd in beslag genomen, meldt de politie.

Het tweetal kocht duizenden liters zonnebloemolie in Bulgarije en deed er vervolgens een kleurstof bij waardoor de olie op olijfolie ging lijken. Bij een inval in een opslagplaats werden blikken gevonden waar de olie in zat met labels waarop stond 'extra vierge olijfolie'. Op de labels stonden meerdere regio's van Griekenland waar de olie zogenaamd vandaan kwam.

Op YouTube plaatste de politie een video van de vondst:

De politie vond onder meer 6644 liter van de aangepaste olie in blikken met de neplabels, maar ook 6500 liter zonnebloemolie die nog geverfd moest worden en duizenden lege blikken. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de verfstof die werd gebruikt en hoeveel olie mogelijk op de markt terecht is gekomen.

Door extreme droogte deze zomer in vooral Spanje is de prijs van olijfolie de afgelopen maanden sterk gestegen. Spanje is de grootste producent van olijfolie. Zo'n 40 procent van alle olijfolie is afkomstig uit het land. Bij goede extra vierge olijfolie is de prijs ten opzichte van vorig jaar bijna verdriedubbeld.

Het leidde ertoe dat in meerdere streken met veel olijfgaarden in Italië, Frankrijk en Spanje dieven grote hoeveelheden olie en olijven stalen. Ook zijn er malafide handelaren die olijfolie aanlengen met goedkopere oliën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl